10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBailesti-municipiul plin de cosuri

Bailesti-municipiul plin de cosuri

• Locuitorii orasului Bailesti vor avea parte de a doua iarna fara caldura in calorifere • Centralelor termice ale municipiului le-au luat locul sobele pe lemne si carbuni din fiecare apartament • La plata intretinerii, printre codasi se afla avocati, politisti si angajati ai primariei • Orasul risca sa ramina fara apa la robinete din cauza restantelor municipalitatii la plata energiei electrice

Bailestiul este singurul oras din judetul Dolj care a fost complet debransat de la reteaua de termoficare. Cele doua centrale termice pe pacurina care asigurau, pina nu demult, agentul termic necesar pentru incalzirea apartamentelor si institutiilor publice au fost oprite definitiv la cererea cetatenilor, ingroziti de tarifele practicate de serviciul public care avea in administrare centralele. Pai, la doua milioane de lei gigacaloria, e mai cuminte sa-ti iei gindul de la calorifere si sa incepi degraba aprovizionarea cu lemne. Asa au facut multe familii din Bailesti, inca de anul trecut. Dovada, cosurile de evacuare, nu putine la numar, care impodobesc blocurile, dindu-le o infatisare asemanatoare mai degraba cu a furnalelor decit cu a locuintelor. Chiar si cei cu posibilitati financiare au renuntat la termoficare, in favoarea resourilor sau centralelor de apartament, preferind sa plateasca mai mult la curent, dar sa nu fie jecmaniti de Termoficare. Cit despre cosuri, si acestea au un aspect inedit, cele mai multe dintre ele fiind improvizate din… tevi de irigatii. De unde, oare?

Pensionarii sint singurii fara restante la intretinere

Aceleasi asociatii de proprietari care au solicitat debransarea de la reteaua de termoficare a orasului sint acum in grav impas financiar, din cauza ca oamenii uita sa-si plateasca intretinerea. Culmea este ca, de multe ori, nu este vorba despre oameni saraci, care n-au cu ce sa plateasca, ci de persoane care nu duc lipsa de bani, dar nu duc lipsa nici de bunavointa, dupa cum arata oficialii Primariei Bailesti. „Sa luam, de exemplu, Asociatia de locatari nr.7, care i-a dat in judecata pe locatarii datornici, reusind sa cistige procesul. In momentul acela, de teama executarii silite, multi dintre cei dati in judecata au gasit resurse financiare pentru a-si plati datoriile. Astfel de actiuni in justitie vor mai fi declansate si impotriva altor restantieri cunoscuti ca avind posibilitati materiale. Pai, in Bailesti, singurii care nu au datorii la intretinere sint pensionarii, care se stie cit de greu se descurca. In timp ce familii cu venituri de peste zece milioane de lei sint rau platnice“, a declarat Mihai Barbu, secretarul primariei. Acesta a tinut sa mentioneze ca in topul datornicilor la intretinere conduc detasat avocatii, politistii si… angajatii primariei. De risul lumii!

Orasul ar putea ramine fara apa potabila

Din cauza incasarilor foarte mici, nici primaria localitatii nu a reusit sa-si achite la rindul sau furnizorii. Datorii de aproape zece miliarde de lei ar fi numai catre ELECTRICA, dar acestea au fost esalonate pe mai multi ani. In cursul acestei luni, insa, cota de achitat din debitul esalonat ar fi de circa 200 de milioane de lei, la care se adauga inca 60 de milioane pentru consumul lunii trecute. Iar daca se adauga salariile si celelalte cheltuieli de la Serviciul Public de Alimentare cu Apa, s-ar ajunge la o suma frumusica, de vreo jumatate de miliard. „Nu avem aceasta suma, dar incercam sa facem rost de ea intr-un timp cit mai scurt“, a mentionat secretarul Primariei Bailesti. N-ar strica pentru ca, daca macar cele 260 de milioane de lei nu vor fi achitate catre ELECTRICA, exista riscul sa fie intrerupta furnizarea energiei electrice la pompele care extrag apa din cele patru puturi subterane din care este alimentat orasul.

Asa ca locuintele, institutiile, apartamentele, scolile, gradinitele, ba chiar si spitalul din localitate ar putea ramine fara apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS