11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatorii pot infiinta un fond de pensii suplimentare

Angajatorii pot infiinta un fond de pensii suplimentare

Executivul a aprobat joi, in cadrul sedintei saptaminale, proiectul de lege privind pensiile ocupationale, se arata intr-un comunicat al guvernului.

Proiectul, elaborat in concordanta cu directivele Uniunii Europene in domeniu, introduce un nou mecanism prin care contributiile platite sint administrate privat, in scopul de a fi obtinuta pensie suplimentara. Sistemul facultativ de pensii va functiona independent de sistemul public si va fi supravegheat si controlat de un departament specializat al Comisiei de supraveghere a asigurarilor. Fondurile de pensii ocupationale se constituie din contributii platite periodic atit de angajat, cit si de angajator. Acestea vor fi administrate de banci, societati de asigurare, societati de servicii financiare sau societati de administrare a investitiilor, care au un capital social de minimum zece milioane de euro si care au obtinut de la Comisia de supraveghere a asigurarilor avizul pentru extinderea activitatii in acest domeniu.

Proiectul de lege propune ca atit angajatorul, cit si salariatul sa beneficieze de deducerea fiscala a contributiilor la aceste fonduri de pensii. Contributiile se stabilesc conform regulilor aprobate de Comisia de supraveghere a asigurarilor si se vireaza o data cu contributiile de asigurari sociale obligatorii.

Nu pot constitui acest sistem institutiile care au obligatii neachitate fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor pentru somaj si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, la furnizorii de energie si combustibil de orice forma. Sint interzise plasamentele efectuate in obiecte cu valoare incerta, cum ar fi opere de arta, antichitati sau autovehicule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS