21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrele pentru persoanele cu handicap se pregatesc de referendum

Centrele pentru persoanele cu handicap se pregatesc de referendum

Principala preocupare a tuturor institutiilor gorjene a devenit organizarea referendumului. Pregatirile au inceput in primarii, la posturile de politie si au ajuns chiar si in centrele care adapostesc persoane cu handicap, inclusiv neuropsihic.

Direcþia Judeþeanã de Asistenþã Socialã Gorj are in subordine patru centre de ingrijire ºi asistenþã, care adãpostesc sute de bãtrini ºi bolnavi cu diferite handicapuri fizice sau psihice. Conducerile acestor instituþii se pregãtesc de organizarea referendumului pentru pacienþi.

„Nu toþi bolnavii au drept de vot. Cei cu afecþiuni psihice pot vota sau nu, in funcþie de gradul handicapului. Medicii au stabilit care dintre aceºtia au discernãmint“, a spus Tiberiu Tãtaru, directorul Direcþiei Judeþene de Asistenþã Socialã.

Pacienþii care au primit avizul medicului pentru a vota vor primi broºuri ºi pliante informative cu privire la noua Constituþie ºi la referendum. La Centrul de Ingrijire ºi Asistenþã de la Dobriþa sint internate 55 de persoane, dintre care 45 au drept de vot. Centrul de la Suseni va gãzdui secþia de votare pentru intreg satul. Dintre cei 121 de pacienþi, 80 vor avea dreptul sã meargã la vot. La Centrul-pilot de la Tirgu Cãrbuneºti vor vota doar ºase persoane din cele 31 internate. Singurul centru in care nici un pacient nu are discernãmint ºi nici drept de vot este cel de la Bilteni, care gãzduieºte 104 bolnavi cu afecþiuni psihice severe.

„Pentru pacienþii care nu se pot deplasa vor fi puse la dispoziþie urne mobile. Personalul medical care este de serviciu in ziua respectivã va putea vota in cadrul instituþiei“, a precizat conducerea Direcþiei de Asistenþã Socialã.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS