17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii sint obligati sa faca lobby pentru referendum

Elevii sint obligati sa faca lobby pentru referendum

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti vor depune o munca sustinuta pentru pregatirea referendumului din 19 octombrie, dar si pentru informarea elevilor si parintilor privind importanta prezentarii la vot.

Potrivit inspectorului scolar general, Lucian Capitanescu, in perioada 7 – 9 octombrie, directorii celor mai importante institutii scolare din Mehedinti au fost instruiti cu privire la modificarile aduse Constitutiei, „pentru o mai buna prezenta la vot“, dar mai ales pentru ca un sfert dintre presedintii sectiilor de votare vor fi cadre didactice.

Noua Constitutie – mediatizata prin spectacole cultural-artistice

Elevii din clasele a XII-a, care au implinit 18 ani si vor vota pentru prima data, vor fi informati de profesori despre prevederile noii Constitutii si despre modul de votare. La orele de educatie civica si dirigentie, elevii vor afla care sint „principalele valori ale Legii de revizuire a Constitutiei Romaniei“, in timp ce parintii sint invitati sa participe la lectorate cu tema „Votam pentru o carte de identitate europeana“.

O ampla actiune de informare va cuprinde o intilnire cu cetatenii, intitulata „Caravana Constitutiei“ si spectacole cultural-artistice sustinute de elevii Palatului Cultural si cluburile copiilor. Directorilor si profesorilor din scoli li s-a cerut imperativ sa mearga la vot, pentru ca „elita invatamintului trebuie sa fie prezenta la acest eveniment“.

„Numai pe timpul comunismului se tineau sedinte de genul acesta“

Elevii din liceele severinene nu stiu prea multe despre referendumul din 19 octombrie si spun ca initiativa reprezentantilor inspectoratului scolar seamana mai mult cu ceea ce au auzit ca se intimpla inainte de Revolutie.

„Nu stiu sigur cind trebuie sa mergem la vot, dar stiu ca e pentru Constitutie. Ni s-a spus cite ceva la scoala. Am inteles ca ne va aduna pe toti sa ne explice mai mult. Nu stiu despre ce modificari este vorba si nici de ce este atit de important sa mergem toti la vot!“, a spus Irinel Duca, de 18 ani, elev al Colegiului „Traian“, din Drobeta Turnu Severin.

Nici Camelia Neacsu, de 18 ani, eleva a Colegiului Economic „Theodor Costescu“ nu este prea incintata de idee: „Nu cred ca vom sta la ora de dirigintie cind se va vorbi despre referendum, pentru ca nu ma intereseaza. Cu ce-mi va fi mie mai bine daca ma duc la vot?! In plus, am inteles de la ai mei ca numai pe timpul comunistilor se tineau sedinte de genul asta, cu parintii si elevii“.

Reprezentantii Sindicatului Liber din Invatamint Mehedinti nu sint nici ei de acord cu caracterul politic al cestui gen de actiuni: „A vota o noua Constitutie este un act civic si trebuie sa tinem cont de asta. Daca se va merge pe politizarea acestei actiuni si li se va explica elevilor ca referendumul este organizat de partidul aflat la putere si ne este necesar pentru intrarea in Uniunea Europeana, nu mai sintem de acord!“, a declarat Mihai Dima, presedintele sindicatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS