10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePetrol si sare in fintinile localnicilor din Cotofenii din Fata

Petrol si sare in fintinile localnicilor din Cotofenii din Fata

Apa din fintinile satenilor din Cotofenii din Fata, judetul Dolj, are gust sarat si miros puternic de petrol. Exploatarile din cimpul petrolifer din zona Bradesti au dus in timp la poluarea cu petrol a pinzei freatice. Dar asta nu a fost tot. O contributie importanta la distrugerea acesteia si-a adus-o si scufundarea unei sonde de petrol in anul 1986. De atunci, apa din fintini nu mai poate fi folosita, iar viata localnicilor din satele din jurul cimpului petrolifer a devenit un calvar.

In orice gospodarie din satele Cotofenii din Fata, Teisani, Schiopeni si Gugulani, comuna Almaj, la orice ora este pregatit un carut cu 20-30 de bidoane de plastic de diferite capacitati. Apa se aduce de la cele trei puturi stradale, care sint guri de aerisire ale conductei de la Izvarna. „Indiferent de cit de importante sint treburile pe care le avem de facut, de doua sau chiar trei ori pe zi trebuie sa mergem sa aducem apa. Stam la coada la apa mai rau ca pe vremea lui Ceausescu la cooperativa, cind ne luam zaharul si uleiul pe cartela“, a spus mihnit Constantin Oprea, localnic.

Din cauza poluarii pinzei freatice cu produse petroliere, apa din fintinile localnicilor nu mai este potabila .

„Fiecare picatura de apa pe care o folosim in gospodarie o aducem, de mai bine de zece ani, de la puturile stradale cu bidoanele. Caram ca magarii pe spinare plasele cu sticle de apa. Sint femeie batrina si abia trag de carut. Da’ nu am ce face; daca nu aduc eu apa nu are cine sa imi aduca“, se plinge Maria Tudor, localnica.

In incercarea de a rezolva problema apei in Cotofenii din Fata, primaria a forat mai multe puturi in valea Jiului. Localnicii spun insa ca apa nu-i buna de baut. „Apa din Jiu este plina de viermisori si nu poate fi folosita pentru baut, gatit sau adapatul animalelor. Nici la spalat rufe nu-i buna. Pur si simplu nu spala sapunul de pe haine“, povesteste Elena Preduta din satul Cotofenii din Fata.

Si pentru ca apa este adusa de la circa un kilometru si livrata catre sat prin doua pompe, distributia se face dupa un program riguros. Cite trei ore pe zi, in special in lunile de vara, cind oamenii isi pun legume in curte si trebuie sa le ude.

Salvarea ar putea veni de la Vest

Cind vine vorba de necazuri, satenii arata cu degetul catre primarie. Mai ales ca de curind a avut loc un referendum prin care localnicii au votat pentru declararea satului Cotofenii din Fata comuna, asa cum a fost pina in 1968.

„Daca am fi avut noi primarul nostru, altfel ar fi stat lucrurile. S-ar fi interesat sa ne rezolve problema apei. Pe primarul asta pe care il avem acum il intereseaza mai mult problemele din Almaj. Pe noi ne-a lasat de izbeliste“, se plinge Tudor Maria.

Ion Racareanu, primarul din Almaj, sustine insa ca de-a lungul timpului s-au facut mai multe demersuri pentru a se gasi bani pentru alimentarea cu apa dintr-o sursa sigura: „Investitia este prea mare si depaseste cu mult puterile noastre. In 1996, am reusit sa gasim bani ca sa foram puturi in valea Jiului, insa apa nu-i de ajuns. Apoi s-au pus robinete la gurile de aerisire a conductei care vine de la Izvarna. Nu-i de ajuns, stiu asta, insa deocamdata nu avem alta solutie“.

Singura sansa ar mai fi ca prin proiectele SAPARD, finantate de Comunitatea Europeana, sa se atraga fonduri pentru alimentarea cu apa a comunei Cotofenii din Fata. In caz contrar, din surse proprii, primaria nu va avea niciodata miliarde de lei pentru ca localnicii sa aiba apa potabila la fintinile din curte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS