6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa restaurantele Modern si Le Baron se serveste mincare alterata

La restaurantele Modern si Le Baron se serveste mincare alterata

Restaurantele, barurile si bodegile din Craiova sint de citeva zile in atentia Politiei Economice si a inspectorilor de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj. Mizerie de nedescris, mincaruri stricate, carne de mici alterata si lipsa substantelor dezinfectante pentru vesela au fost principalele deficiente constatate. Din pacate, amenzile de citeva milioane de lei nu sint de ajuns pentru a-i determina pe patronii restaurantelor sa intre in legalitate.

Cele mai multe deficiente au fost constatate la restaurantul Modern, situat linga Serviciul de Taxe si Impozite. Desi toate mincarurile din frigider erau vechi, ospataritele si bucatareasa se pregateau sa le serveasca clientilor. Perisoarele pastrate separat de zeama erau deja stricate, galustele erau acre, burta avea o culoare dubioasa, iar carnea de mici era alterata.

Frigiderul era plin de oale, lighene si galeti pline cu diverse preparate. Bucatareasa, doamna Cristina, nu a stiut sa spuna ce se afla in vasele din frigider. „Sint venita numai de doua zile si nu eu am gatit tot ce este in frigider“, incerca sa se apere bucatareasa.

„Asta inseamna ca mincarea servita clientilor este mai veche de trei sau poate chiar patru zile“, a concluzionat Doina Birsoghe, inspector OJPC. Paharele si halbele de la bar erau spalate cu apa rece si nu se foloseau substante dezinfectante, mustele zburau peste oalele cu mincare, iar peste tot era mizerie.

Inainte de angajare, personalul nu a trecut pe la medic

La „Dadica“, o alta unitatea din Piata Centrala, piinea servita impreuna cu micii era aruncata la intimplare pe un pervaz murdar. Conditii insalubre greu de imaginat au fost gasite la bodega Com Am. Iesirea din bar da exact in toaleta destinata clientilor, iar usa sta de cele mai multe ori deschisa. Paharele de unica folosinta erau refolosite. Nu existau substante dezinfectante la bar.

De remarcat ca fetele care serveau la mese in cele trei unitati de alimentatie publica erau de curind angajate si inca nu au trecut de perioada de proba. Multe dintre ele nu stiau ca au nevoie de analize medicale.

La „Le Baron“ friptura se face din carne alterata

Nici la „Le Baron“, de pe strada Vasile Alecsandri, restaurant considerat cu pretentii, conditiile igienico- sanitare nu erau corespunzatoare. Dumitru Ionescu, inspector OJPC, sustine ca in frigiderul restaurantului s-au gasit aripioare si pulpe de pui care aveau miros fetid: „Produsele au fost deteriorate pe loc. Am mai constatat ca peste tot era mizerie, chiuveta era plina de vase, nu existau substante dezinfectate. Si in privinta legalitatii documentelor stau destul de prost. Nu existau facturi de insotire sau de receptie a marfii, barmanii eliberau note de plata incomplete“.

Aproximativ aceleasi deficiente, mai putin produse expirate si alterate, au fost constatate si la Antik Club, de pe strada Constantin Brancusi. „Spatiul este impropriu pentru desfasurarea activitatii de alimentatie publica. Bucataria tinea loc si de magazie de alimente. Portiile servite clientilor erau cu citeva grame mai usoare“, a declarat Elena Harosa, inspector OJPC.

Personalul din restaurant nu a putut prezenta autorizatiile sanitara, sanitar-veterinara si registrul unic.

Pentru deficientele constatate, inspectorii OJPC au aplicat sanctiuni de la cinci la 30 de milioane de lei, iar restaurantul Modern a fost propus pentru inchidere pina la intrarea in legalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS