16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Edil-sef de meserie

Primarul comunei doljene Castranova, Marin Cioc, a implinit 52 de ani, din care 13 i-a petrecut la primarie. Este unul dintre cei care zic ca nu regreta nimic din ceea ce au facut. A jucat fotbal la echipa Rasaritul din Caracal, la Constructorul Craiova si la Electroputere. A fost cea mai frumoasa perioada din viata lui. S-a intors in sat ca economist la CAP si a inceput sa se uite dupa fetele de maritat. Parintii nu mai credeau ca-l vad la casa lui pina in ziua in care l-au vazut cu floarea de ginere in piept. De atunci, de la floarea aia, au inceput si pentru el alte griji decit cele ale cantonamentelor.

„M-am insurat la 35 de ani si mi-am gasit nevasta cu 13 ani mai mica decit mine. Ma saturasem sa-mi tot zica lumea: «Marine, insoara-te ca ramii asa si n-ai timp nici sa mai faci copii.» Eu am trait cum am vrut si poate de aceea trec acum cu usurinta peste greutati si nu ma roade invidia pentru realizarile altora. Eu zic ca Dumnezeu trebuie sa se mai uite si la altii ca la mine s-a uitat destul! Cind eram flacau si jucator de fotbal, plecam seara la Craiova si ma intilneam cu o fata, in seara cealalta eram la Bucuresti si ma intilneam cu alta. Era ceva! Am purtat si plete, si pantaloni evazati, am facut de toate, de-aia nu-mi pare mie rau de nimic!“, zice Marin Cioc, impacat cu soarta care a fost darnica pentru el.

„M-am visat fermier“

Inainte a lucrat ca economist la o ferma a CAP, iar la revolutie i s-a parut ca parca luase lumea foc. Cind a venit la primarie ii era frica sa stea. Nu putea sa stea prea mult in birou, ca era invatat sa stea mai mult in ferma de care mai apoi s-a ales praful. Pina la revolutie, in Castranova fusesera numai primari din Puturi si intotdeauna oamenii de aici se considerau nedreptatiti. Cind s-au facut primele alegeri, lumea i-a zis: „Ma, Marine, nu iei tu primar, ca ne-am saturat sa ne conduca astia din Puturi!“ Si a luat pina acum. Ca orice om, primarul Cioc a avut si el un tel. Se visa fermier, cum vazuse in filme. A inceput incet, dar sigur si acum are trei tractoare cu toata gama de utilaje, combina si nu se mai stie cite fiare cu care munceste cele 176 ha de teren pe care le-a luat intr-un fel de arenda. Daca se face ceva, da o treime proprietarului de teren care i l-a lasat in grija, iar daca nu, nu.

„In vara asta am recoltat 400 kg la hectar. Eu, cind treier, chem omul in capul locului si-i zic: «Nene, ai noua metri latime. Spune pe care vrei sa ti-l treier si care-mi ramine mie.» Le dau ce iese direct din cimp, ca sa nu am pe urma discutii ca a iesit mai mult…“, spune primarul.

Pentru ca i-a placut sa traiasca bine, Marin Cioc si-a luat o masina in rate, de 15.000 de dolari. „Nu ea m-a facut pe mine, ci eu o fac pe ea. Nevasta mi-a zis sa ne luam o Dacie si de restul de bani sa le luam copiilor apartament. Eu i-am zis ca vreau sa ma simt si eu om in masina, nu sac de cartofi, asa ca am facut cum am stabilit eu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS