14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Internationala a Educatiei, aniversare trista

Ziua Internationala a Educatiei, aniversare trista

Conducerea Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj a aniversat ieri Ziua Internationala a Educatiei, desi aceasta se sarbatoreste in toata lumea pe 5 octombrie.

Presedintele SIP Dolj, Dumitru Chilom, considera ca este „o aniversare trista, cu multe griji si multe intrebari“: „Incarcatura acestei aniversari nu rezulta din caracterul ei festiv, ci din necesitatea constituirii unui cadru organizat pentru dezbateri si hotariri, care sa conduca la ameliorarea statutului social al profesorilor de pretutindeni. Cuvintul <<profesor>>, intr-o acceptiune mai larga, defineste pe toti aceia care se ocupa de instructie si educatie“.

La baza acestei initiative, materializate sub forma unei recomandari a UNESCO si OIM, s-a pornit de la recunoasterea unor drepturi internationale fundamentale din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Declaratia Drepturilor Copilului, Declaratia Natiunilor Unite, cu privire la promovarea in rindul tinerilor a idealurilor de pace, respect reciproc si intelegere intre popoare, Conventia Impotriva Discriminarii si Educatiei, adoptata de Conferinta Generala a ONU, pentru educatie si cultura, inca din anul 1960. In Romania, abia in 1994 guvernul a recunoscut si oficializat ziua de 5 octombrie ca fiind Ziua Internationala a Educatiei.

Prim-vicepresedintele SIP Dolj, Ion Cepoi, a considerat ca una dintre poeziile cunoscutei interprete de muzica populara, Angelica Stoican, este cea mai ilustrativa pentru aceasta aniversare, ceea ce l-a determinat sa o citeasca integral ziaristilor prezenti la conferinta de presa dedicata evenimentului.

Colateral, s-au inregistrat si „mici“ controverse sau diferente de opinii in rindul conducerii, privind realizarea unitatii sau fuziunii sindicale in invatamint.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS