6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronul Alexandru Crisan ar putea ramine fara HIDROMECANICA Brasov

Patronul Alexandru Crisan ar putea ramine fara HIDROMECANICA Brasov

Statul se pregateste sa il lase pe patronul de la UREX Rovinari fara o uzina pe care a cumparat-o la Brasov, in urma cu doi ani. HIDROMECANICA SA Brasov este in proprietatea lui Alexandru Crisan, iar de cind a fost privatizata a acumulat datorii de sute de miliarde de lei.

Situatia seamana izbitor de mult cu cea de la UREX Rovinari. Presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu, a anuntat ca, in urmatoarele doua saptamini, Crisan nu va mai fi patron la HIDROMECANICA Brasov. Situatia de la UREX Rovinari ramine confuza, muncitorii continuind sa nu lucreze. Ei se pregatesc sa revina de saptamina viitoare in fata sediului Prefecturii Gorj pentru a relua protestele pe care le-au inceput in aceasta saptamina. Acuzat ca a luat 17 miliarde de lei din banii uzinei, Crisan refuza sa puna la dispozitia organelor de control actele financiar-contabile ale UREX Rovinari. La Parchetul Judetean Gorj sint inregistrate in prezent doua plingeri penale pe numele lui Alexandru Crisan

UREX Rovinari pare sa aiba zilele numarate

Cei peste 1.000 de salariati ai uneia dintre cele mai mari uzine de reparatii utilaj-minier din Gorj nu mai lucreaza de aproape o saptamina. Sute de persoane au venit pe jos de la Rovinari la Tirgu Jiu, sperind ca astfel vor determina patronatul sa le achite salariile restante pe ultimele trei luni. Acuzind patronatul, respectiv pe omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan, ca a luat nejustificat bani din conturile UREX, peste 17 miliarde de lei, oamenii au cerut implicarea organelor de control pentru clarificarea situatiei.

Prefectul judetului Gorj, Toni Grebla, a emis un ordin prin care s-a constituit o comisie formata din reprezentantii Directiei Finantelor Publice Gorj, Politia Economica, Corpul de control al prefectului. Comisia urma sa verifice activitatea financiara a UREX Rovinari, numai ca, la intrarea in fabrica, directorul general Ilie Seclaman le-a comunicat membrilor comisiei ca nu li se va permite accesul la actele firmei. Motivul invocat: „control ilegal“, pentru ca, dupa cum sustine conducerea UREX, verificarea nu avea o tematica stabilita si nu fusese anuntata cu cinci zile inainte. In plus, a fost contestata si prezenta politistilor in comisie.

A doua plingere pe numele lui Crisan

Angajatii UREX nu au intrat nici ieri la lucru dupa ce au aflat ca, la cererea patronatului, actele financiar-contabile ale societatii nu au fost puse la dispozitia organelor de ancheta. La 1 octombrie, UREX Rovinari a pierdut si cel de-al doilea favor facut de Guvernul Romaniei, si anume a doua inlesnire acordata la plata contributiilor la bugetul statului. Societatea are datorii de peste 300 de miliarde de lei la bugetul statului, la care se adauga datoriile la bugetul asigurarilor de sanatate si la fondul de somaj. Nici unul dintre cei peste 1.000 de salariati de la UREX nu beneficiaza acum de asistenta medicala gratuita. Apoi, daca societatea se va inchide, salariatii nu vor beneficia de ajutor de somaj. Conform lui Nicolae Mischie, care sustine ca a discutat cu Alexandru Crisan, UREX este la un pas de a fi inchisa:

„Patronii sint caposi. Sint satui de bani. Am vorbit cu ei. O s-o inchida patru-cinci luni si o sa dea toti oamenii afara. Dupa aceea angajeaza ei pe cine vor“. Pentru refuzul de a pune la dispozitia organelor de control actele firmei, comisia a depus plingere penala impotriva lui Crisan la Parchetul Judetean Gorj. Este a doua plingere penala pe numele lui Crisan, dupa cea depusa pe 4.06.2003 de Sindicatul Liber IUM Rogojelu – SC UREX Rovinari SA si nesolutionata inca. Sindicalistii au cerut inca de atunci anchetarea lui Crisan pentru neplata obligatiilor la bugetele statului si nerespectarea contractului de vinzare-cumparare a societatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS