16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresedintele Iliescu le-a zimbit infometatilor din Valea Jiului

Presedintele Iliescu le-a zimbit infometatilor din Valea Jiului

Prezenta in Valea Jiului a presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, cu ocazia deschiderii noului an universitar a bulversat circulatia pe arterele principale. Zeci de minute, circulatia intre orasul Lupeni si municipiul Petrosani, pe unde trebuia sa treaca oficialitatile, a fost inchisa de organele de ordine.

Meciul de fotbal dintre echipele Jiul Petrosani si Universitatea Craiova, din cadrul Cupei Romaniei, a fost aminat cu o ora si jumatate din cauza vizitei prezidentiale. Partida trebuia sa se dispute de la ora 15.00, insa programul a fost decalat pina la ora 16.30, masura fiind luata pentru protectia presedintelui Iliescu. Surse din cadrul Jandarmeriei au sustinut ca decalarea orei inceperii jocului s-a facut pentru a se evita o intilnire intre coloana oficiala si suporterii olteni. „Galeria Universitatii Craiova este cunoscuta ca fiind foarte agresiva. In plus problemele care au aparut la Craiova in ultima perioada prin demisia antrenorului se pare ca au creat tensiuni si in rindul suporterilor, iar pentru evitarea unei posibile intilniri cu coloana oficiala s-a cerut aminarea meciului pana ce presedintele va parasi Valea Jiului“, afirma sursele citate.

Iliescu a fost asaltat de localnici

Sute de oameni au iesit pe strazi sa-l vada pe Ion Iliescu, in speranta ca vor putea sa-si faca auzite necazurile. De altfel, la Lupeni, unde a depus o coroana de flori la Monumentul Minerului, Ion Iliescu a fost asaltat de numerosi localnici care i-au inminat mai multe plicuri si i-au cerut ajutor. Un pensionar a reusit sa treaca de serviciile speciale si sa-l opreasca pe presedintele Romaniei, pentru a-i solicita un ajutor ca sa-si poata plati curentul. Batrinul, fost ofiter, de 52 de ani, s-a plins ca de doi ani si jumatate sta pe intuneric. „Sint intemnitat in propria casa. Am lucrat 32 de ani, iar acum nu am nici macar cu ce sa-mi platesc curentul electric“, a afirmat pensionarul. In Valea Jiului, in aceasta situatie sint sute de familii. Primirea facuta de oficialii judetului, in totalitate membri PSD, nu a putut ascunde o vadita stare de nemultumire a cetatenilor din Valea Jiului, cunoscuti ca simpatizanti ai presedintelui Iliescu. Dupa ce a ascultat mai multe persoane, fara sa le promita insa nimic, Ion Iliescu a plecat sa viziteze Preparatia Coroesti, prima investitie importanta din minerit facuta dupa 1990 in Valea Jiului. „Problemele care au aparut in sistemul energetic national privind asigurarea resurselor primare ne obliga sa reconsideram rolul mineritului in economia nationala. Vom avea si in continuare nevoie de carbune. Intrebarea este cum si cu ce costuri il vom scoate. Este evident ca mineritul trebuie sa se modernizeze, sa devina mai ecologic, mai sigur si mai productiv“, a afirmat Ion Iliescu. Seful statului a insistat insa asupra nevoii de diversificare a activitatii economice in Valea Jiului. „S-au facut unele incercari, dar ele nu au fost rezultatul unei viziuni coerente si pe termen lung asupra viitorului. Nu exista proiecte capabile sa atraga finantari, cu exceptia citorva, legate de o serie de reparatii sau modernizari de infrastructura“, a spus Iliescu.

Vizita la „fabrica de diplome”

Prezent la Universitatea Petrosani la deschiderea noului an universitar, presedintele tarii a declarat ca se afla in Valea Jiului deoarece ii place sa aiba un dialog permanent cu cetatenii, pentru a afla direct de la ei care sint problemele cu care se confrunta, cit si pentru a sustine modificarile Constitutiei. Ion Iliescu a spus ca a ales Universitatea din Petrosani pentru a discuta despre prezentul si viitorul Vaii Jiului, deoarece este o unitate de invatamint cu traditie, iar profesionalismul cadrelor didactice de aici este recunoscut. De mentionat ca Universitatea din Petrosani este recunoscuta ca o adevarata fabrica de diplome pentru membrii marcanti ai partidului de guvernamant, presedintele PSD Hunedoara Mihail Rudeanu fiind numai unul dintre cei care au otinut licentierea ca economist la aceasta scoala si este doctorand in protectia mediului tot la Petrosani. Cu prilejul vizitei prezidentiale rectorul Universitatii Petrosani, Nicolae Ilias i-a inminat presedintelui medalia Universitatii. Studentilor din Petrosani – Ion Iliescu a recunoscut ca Valea Jiului se confrunta cu mari probleme din cauza ca este o zona monoindustriala, cu toate consecintele care decurg, la care se adauga insa si o anumita imagine a minerilor, creata la inceputul anilor ’90. „Insumate, toate acestea, peste care s-au suprapus si greutatile, si pretul social al tranzitiei la economia de piata, au facut ca Valea Jiului sa intre intr-un fel de capcana a subdezvoltarii“, a afirmat Ion Iliescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS