16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClopotelul a sunat cu doua saptamini mai tirziu

Clopotelul a sunat cu doua saptamini mai tirziu

Pentru copiii din satul Tirnava, comuna Radovan, prima zi de scoala a venit cu o intirziere de doua saptamini. Dintr-un motiv lesne de inteles – si atit de obisnuit, mai ales in mediul rural, ca nu mai deranjeaza pe nimeni: saracia – toti cei sapte elevi, citi numara satul, au pasit pragul scolii nu pe 15 septembrie, cum s-a intimplat in toata tara, ci pe 28. Si asta din cauza ca pina lunea trecuta, copiii din Tirnava nu au avut scoala.

Mai bine de 13 ani, de cind scoala cea veche a fost scoasa din functiune – de veche ce era – copiii din Tirnava nu prea s-au omorit cu cartea. Nu pentru ca nu le-ar fi placut – ca, zic oamenii, si placutul se invata – dar nu era deloc lucru usor. Mai ales pentru un tinc de-o juma’ de metru, care, ca sa ajunga la ora de citire, trebuia sa se trezeasca la sase, sa manince, sa se spele si sa se-mbrace, pina la si jumatate, si sa alerge noua kilometri pina nu intra doamna in clasa, la Scoala din Radovan. Unii dintre ei alegeau calea mai scurta, de numai trei kilometri, pina la Scoala din Maracine, satul cel mai apropiat. Tot pe jos mergeau si acestia, pentru ca era greu sa faci rost de caruta, cind in tot anul taranul are treaba. De masina nici vorba, iar bicicleta era buna cind nu ploua sau ningea.

Ani de zile s-au chinuit oamenii din Tirnava sa gaseasca o solutie care sa nu le mai dea atita bataie de cap, si lor, si copiilor. Singura, si cea mai la indemina, era sa se faca scoala in sat. Dar primaria n-avea bani si oamenii cu inima larga parca disparusera de pe fata pamintului.

Anul acesta s-a intimplat insa minunea. Dupa o vara in care cei mai indrazneti dintre sateni au inceput sa asalte primaria aproape zilnic, ajungind chiar pina la Inspectoratul Scolar Judetean, pe 28 septembrie, copiii din Tirnava n-au mai facut decit cinci minute pina la scoala.

In mijlocul satului, intr-o incapere a Caminului Cultural, s-a infiintat intr-o saptamina „scoala“: o singura sala de clasa, cu peretii dati cu var, cu banci si tabla aduse de la Radovan, si invatatoare de la Maracine. Aici invata de luni toate clasele I-IV din Tirnava, adica sapte copii, fericiti ca se vor trezi de acum inainte mai tirziu cu vreo doua ore.

Iar de saptamina viitoare, copiii din Tirnava vor avea definitiv statutul de elevi: vor servi in recreatia mare laptele si cornul – aduse cu ajutorul primariei, de la Radovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS