10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratia Pietelor incaseaza taxe prin bilete second hand

Administratia Pietelor incaseaza taxe prin bilete second hand

Directorul Administratiei Pietelor Craiova, Gheorghe Calinoiu, a incheiat un contract dezavantajos pentru institutia pe care o conduce. Conform legii, taxele pentru accesul in piete si tirguri, ca si cele reprezentind chiria pentru mese si cintare, sint taxe forfetare, cu suma fixa, incasata prin vinzarea de bilete. Firma care a cistigat ultima licitatie organizata de Calinoiu pentru tiparirea acestor bilete nu a respectat insa prevederile legale, furnizind Administratiei Pietelor bilete „mai vechi“, care nu respecta reglementarile impuse de Imprimeria Nationala.

Conform legii, biletele reprezentind taxe forfetare trebuie tiparite sub supravegherea Imprimeriei Nationale de catre o tipografie abilitata. La licitatia organizata de Administratia Pietelor Craiova pentru tiparirea unui nou stoc de bilete s-au prezentat doua societati, una din Craiova si alta din Zalau, ambele agreate de Imprimeria Nationala. Comisia de licitatie, in frunte cu Gheorghe Calinoiu, a considerat ca oferta mai avantajoasa vine din partea celor din Zalau de la SC TRANGER, care au fost desemnati cistigatori ai licitatiei si, in consecinta, au inceput sa livreze marfa.

Biletele care au ajuns insa la Administratia Pietelor nu sint tiparite in conformitate cu cerintele legale. Seria numerica are decit sase cifre, desi ar fi trebuit sa aiba sapte, elementele de identificare a beneficiarului (numarul de inregistrare fiscala, sediul, contul bancar) lipsesc, ca si denumirea imprimatului (bon cu valoare fixa). Pe bilete nu apare nici valoarea TVA inclusa in pret, nefiind de gasit nici inscriptiile marginale obligatorii, care sa arate ca respectivul bilet este tiparit sub supravegherea Imprimeriei Nationale si ca sistemul de inseriere este aprobat de Ministerul Finantelor Publice.

Calinoiu spune ca o sa vina si vremuri mai bune

Directorul Administratiei Pietelor, Gheorghe Calinoiu, spune ca, de fapt, Tipografia din Zalau respecta contractul.

„Ne-au dat niste bilete mai vechi pina le scot pe cele noi“, spune Calinoiu. „Sint sigur ca ne vor trimite si bilete care sa fie in conformitate cu legea“, mai precizeaza directorul Administratiei Pietelor, incercind sa explice cum s-au cheltuit pe bilete de mina a doua banii din bugetul local.

Lucian Zaharia, directorul Finantelor Publice Dolj, spune ca rezolvarea situatiei in cauza nu intra in atributiunile sale.

„Administratia Pietelor nu tine de bugetul de stat, ci de cel local. Ministerul de Finante emite norme pentru orice act tipizat, dar gestionarea tine de administratia publica locala“, a spus Lucian Zaharia.

Teodor Voinea, director adjunct in cadrul Biroului economic al primariei si sef al Serviciului local de impozite si taxe, spune insa ca felul in care Administratia Pietelor isi gestioneaza banii nu poate fi verificat decit de Curtea de Conturi.

„Ce face Administratia Pietelor cu fondurile pe care le are nu verificam noi, ci Curtea de Conturi“, spune Voinea. „Daca au fost achizitionate bilete care nu corespund cerintelor, Curtea de Conturi ar trebui sa se duca si sa ia masuri“, a mai precizat seful Serviciului impozite si taxe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS