6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilierii locali craioveni sint convocati sa incalce legea

Consilierii locali craioveni sint convocati sa incalce legea

Fara sa le pese ca incalca legea, oficialii din Primaria Craiova pun la cale astazi o noua acaparare de terenuri de la comunele invecinate. De aceasta data sint scosi la inaintare consilierii locali, carora li se va servi gogoasa schimbarii destinatiei unui teren „situat in Craiova“ din zona industriala in zona de locuinte. Doar ca terenul cu pricina se afla in intravilanul municipiului, dar pe teritoriul administrativ al comunei Cosoveni, asupra caruia Consiliul Local Craiova nu are nici o competenta.

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Craiova, programata astazi, se afla – la punctul 35 – un proiect de hotarire privind „Schimbarea destinatiei terenului situat in Craiova, tarlaua 12, parcelele 184/18 din zona servicii si industrie in zona de locuinte si parcelare, in vederea construirii de locuinte individuale“. Referatul de specialitate intocmit pentru acest proiect de hotarire contine, la rubrica „Regimul juridic“, urmatoarea mentiune: „Terenul a fost introdus in intravilanul municipiului Craiova conform Planului de Urbanism General (PUG) aprobat cu hotarirea consiliului local nr.23/2000 si este proprietate privata“.

Ceea ce li se arata consilierilor este insa departe de adevar.

„Modificarea limitelor administrative nu se poate face decit prin lege“

Terenul la care se refera proiectul de hotarire a Consiliului Local Craiova se afla, de fapt, pe teritoriul administrativ al comunei Cosoveni, asa cum a mentionat chiar arhitectul sef al judetului Dolj, Dumitru Cernatescu: „Prin Planul de Urbanism General al municipiului Craiova, acest teren a fost introdus in intravilanul orasului, dar, de fapt, este pe teritoriul administrativ al comunei Cosoveni. Limitele administrative ale localitatilor din Romania au fost stabilite prin Legea nr.2/1968, iar de atunci nu s-au facut decit mici modificari, care nu se refera si la acest teren. Or, modificarea limitelor administrative nu se poate face decit tot prin lege“.

Asadar, terenul cu pricina, indiferent care ar fi proprietarul lui, nu este al Craiovei, asa ca legislativul municipiului nu poate dispune asupra lui. Aparenta legalitate, servita ca gogoasa consilierilor locali pentru a ridica mina fara sa aiba habar ce voteaza, este data de introducerea suprafetei respective – dar si a altora – in Planul de Urbanism General, aprobat in 2000, tot printr-o hotarire de consiliu local. Hotarire care, pina una-alta, contravine legii in vigoare.

Primaria Craiova da dureri de cap justitiei

Amintitul Plan de Urbanism General – neconsfintit prin lege, deci bun de folosit pe post de hirtie igienica – le da dureri de cap si salariatilor Biroului de Carte Funciara al Judecatoriei Craiova. Presedinta institutiei, judecatoarea Denis Munteanu, ofteaza indelung atunci cind aude de gafele facute de primarie in aceasta privinta.

„Printr-o hotarire de consiliu local, Primaria Craiova si-a extins teritoriul administrativ, dar fara a face demersurile sa se modifice si legea. Pina nu se va da o noua lege, nu avem cum sa intabulam terenurile pe teritoriul administrativ al Craiovei, cu toate ca au fost introduse in PUG. Problema este cu titlurile de proprietate emise pe Craiova, dar, de fapt, terenurile se afla pe teritoriul administrativ al comunei Cosoveni. In astfel de situatii, mentionam si noi la intabulare «terenul se afla in Craiova», facind apoi precizarea «pe teritoriul administrativ al comunei Cosoveni». Intr-o asemenea situatie, taxele si impozitele se cuvin Cosoveniului, problema este ca, nu stiu de ce, le incaseaza tot Craiova. Cit despre autorizatiile de construire pe astfel de terenuri, legal este sa fie eliberate nu de Craiova, ci de Cosoveni, pe al carui teritoriu administrativ se afla“, a mentionat judecatoarea Denis Munteanu.

Reteta de imbogatire: cum sa faci 10.000 de euro dintr-un milion de lei

Politicii expansioniste a municipalitatii craiovene nu i-a cazut victima doar comuna Cosoveni. Anexarea de teritorii a atins si alte localitati. „Astfel de probleme exista si cu Malu Mare, Pielesti, Podari, de fapt cam cu toate comunele invecinate Craiovei“, a precizat presedinta Biroului de Carte Funciara al Judecatoriei Craiova.

Substratul acestei ilegalitati este, de fapt, o afacere cu profit de zeci de miliarde pentru speculantii de terenuri care au ceva relatii in primarie. Schema e simpla: cumperi citeva hectare de teren agricol pe teritoriul unei comune limitrofe Craiovei, pe un pret de nimic, apoi, tragind citeva sfori sus-puse, te trezesti subit ca tarlaua ta de porumb devine teren intravilan al Craiovei, tocmai bun de parcelat si vindut fraierilor. Utilitatile – apa, canalizare, drum, retea electrica si de gaze naturale – le va suporta primaria. Pretul terenului insa poate creste si de 100 de ori, astfel ca tot te alegi cu vreo 10.000 de euro pe hectar, mai putin comisioanele de platit celor care te-au ajutat sa transformi extravilanul comunei in intravilan al municipiului. Doar ca, pina la modificarea Legii nr. 2/1968, tot taran ramii, pentru ca Planul de Urbanism General nu are nici o valoare.

Mai rau e atunci cind tapitul – care a cumparat terenul pe bani grei ca sa-si faca o casa in Craiova – afla ca pamintul nu e in oras, ci la tara, si nu e intravilan, ci extravilan, asa ca n-are voie sa faca acolo casa, ci doar un grajd pentru animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS