14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePadurea Zaval va deveni parc natural

Padurea Zaval va deveni parc natural

In sala de festivitati a Consiliului Judetean Dolj s-a desfasurat vineri, 26 septembrie, seminarul cu tema „Proiectul INTERNAT PARKS – un punct de pornire pentru cooperarea europeana“. Cu acest prilej au fost prezentate pe larg rezultatele la zi ale proiectului INTERNAT PARKS – Retea Europeana de Parcuri Naturale, in cadrul programului Phare ECOS-OUVERTURE 1998-2002, proiect cu finantare externa implementat de catre Consiliul Judetean Dolj, in parteneriat cu alte patru regiuni din Olanda, Marea Britanie, Belgia si Ungaria.

Au participat domnul Willem Eckhardt, coordonator general al proiectului, doamna Irma Meijer-Koster, asistent coordonator proiect – reprezentanti de seama ai provinciei Gelderland-Arnhem, din Olanda, partener principal in proiect, conducerea Consiliului Judetean Dolj – in frunte cu presedintele institutiei, Ion Voiculescu, managerul proiectului, Ileana Majina, consilieri judeteni, primarii localitatilor Ostroveni, Gighera si Bechet. In cadrul seminarului s-a apreciat unanim faptul ca proiectul INTERNAT PARKS se deruleaza conform programului stabilit, impreuna cu cei patru parteneri din Olanda, Belgia, Marea Britanie si Ungaria, avind ca scop promovarea unei RETELE EUROPENE DE ZONE PROTEJATE – PARCURI NATURALE – in circuitul turistic european si dezvoltarea acestora prin asistenta financiara internationala in colaborare cu parteneri locali.

In acest context, Consiliul Judetean Dolj a propus, in 1998, constituirea unui parc natural in zona PADURII ZAVAL, care se intinde pe o suprafata de 370 ha, prin ale carui structuri turistice se urmareste valorificarea cit mai eficienta a bogatelor resurse naturale din zona adiacenta Dunarii si cursului inferior al Jiului. Printre altele, se are in vedere realizarea unui complex hotelier balnear la Gighera, un sat de vacanta, o Cherhana Restaurant in ostrovul Copanita, precum si punerea in valoare a apelor minerale de la Gighera.

Apreciind eforturile si preocuparile Consiliului Judetean Dolj in derularea proiectului, domnul Willem Eckhardt a precizat ca se are in vedere crearea, in viitor, a unei retele paneuropene de parcuri naturale si – ceea ce este foarte re-

levant – a invitat Consiliul Judetean Dolj, prin reprezentantii sai, sa participe la amenajarea acestei retele de parcuri naturale. Totodata, inaltul oaspete olandez s-a oferit sa acorde tot sprijinul necesar pentru buna derulare a proiectului INTERNAT PARKS implementat de catre Consiliul Judetean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS