17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateItalienii au batut palma cu oltenii la Slatina

Italienii au batut palma cu oltenii la Slatina

La Slatina a fost finalizat vineri un proiect de infratire intre judetele care alcatuiesc regiunea Olteniei-Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti si Vilcea- si alte patru regiuni din Italia – Lazio, Puglia, Veneto, Sicilia, in proiect fiind partener si Ministerul italian al Finantelor. Lucrarile conferintei finale s-au desfasurat in sala de sedinte a Consiliului Judetean Olt, la ele participind atit reprezentanti ai prefecturilor si primariilor din judetele mentionate, cit si oficiali ai celor patru regiuni italiene, ai executivului italian si ai Comisiei Europene la Bucuresti.

Proiectul de infratire „Parteneriat Regional Sud-Vest Oltenia si Cooperare Interregionala in sprijinul Integrarii Europene“, desfasurat in perioada martie-septembrie, a avut ca obiectiv intarirea capacitatii institutionale a autoritatilor regionale infiintate potrivit Legii nr. 151/1998, in vederea implementarii unei politici integrate de dezvoltare regionala conforme cu prevederile Planului National de Dezvoltare 2004-2006 adoptat in contextul procesului de aderare.

Un alt scop l-a reprezentat constituirea de practici operationale compatibile cu viitoarele nevoi pentru dezvoltare regionala. Marina Alecu, sefa serviciului Programare si Marketing Regional din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia, a spus ca derularea acestui proiect a reprezentat o munca de pionierat pentru olteni.

„Scopul strategiei de dezvoltare socio-economica pentru anii 2004-2006 este de a aduce PIB-ul pe cap de locuitor conform mediei din Romania sau nu mai mic cu 5% decit media din tara. Regiunea ADR S-V Oltenia este una a carei dezvoltare este in urma, cu un PIB situat cu 9% sub media pe tara, iar rata somajului este pe locul doi“, a mai spus Marina Alecu.

Pentru implementarea proiectului de Twinning, Regiunea Lazio a oferit ADR S-V Oltenia un sprijin financiar in valoare de 120.000 de euro. De la infiintarea institutiei autohtone mentionate, in anul 1999, si pina in prezent, au fost primite 835 de cereri de finantare, din care au fost selectate 364 de proiecte. Dintre acestea, o parte au fost deja finalizate, iar altele sint sau urmeaza sa fie contractate. Valoarea proiectelor derulate este de sute de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS