11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar un doljean din zece produce efectiv

Doar un doljean din zece produce efectiv

Capitalul strain in economie – 186 de milioane de dolari

La Camera de Comert si Industrie Oltenia se inregistrau la inceputul lunii septembrie 1.004 societati comerciale cu investitori straini, la care cota de participare a capitalului strain era de 186 de milioane de dolari. Dintre tarile cu cel mai mare numar de investitori, pe primul loc se afla Italia (186 de societati), urmata, la mare distanta, de Franta si Germania.

Coreenii au investit cei mai multi bani

Ponderea capitalului strain la societatile comerciale mici este foarte mica, afirma Gheorghe Albu, presedintele CCIO, in conditiile in care 156 de milioane de dolari reprezinta participarea partenerilor coreeni de la DAEWOO Craiova.

„Din punct de vedere al clasamentelor pe tara stam binisor, insa raportat la populatia Doljului (in jur de 760.000 de locuitori) observam ca raportul dintre cei care produc efectiv si cei care nu produc este de unu la zece. In sectorul intreprinzatorilor lucreaza circa 58.000 de salariati, facind abstractie de cei din marile intreprinderi (MAT, AVIOANE, ELECTROPUTERE). Restul ori sint someri, ori lucreaza in sectoare bugetare neproductive“, a precizat Gheorghe Albu.

Una dintre cauzele lipsei de investitori ar fi, sustine Albu, faptul ca autoritatile nu ii atrag pe acestia cu facilitati fiscale, cum ar fi exonerarea de impozitul pe profit pentru o perioada mai mare de timp. Statistic, in 1994, cind au aparut aceste prevederi legale, la CCIO s-au inregistrat 4.700 de firme fata de media anuala de 1.200 de societati. Ulterior, numarul acestora a scazut.

Aproape 20% dintre firme au profit anual zero

O alta statistica alcatuita de CCIO arata ca, anual, 20% dintre societatile care trebuie sa-si depuna bilantul (aproape 4.000) raporteaza profit zero, peste 400 – profit de pina la zece milioane, 1.963 – intre zece si 100 de milioane. Cele mai multe dintre ele (2.185) aveau profituri intre 100 de milioane si un miliard de lei, in timp ce 588 aveau profituri de peste un miliard. Peste 760 de firme au intrat, in ultimii ani, in faliment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS