6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentru de pregatire profesionala pentru persoanele cu handicap

Centru de pregatire profesionala pentru persoanele cu handicap

Centrul de utilitate publica pentru persoanele cu handicap fizic a fost dat in folosinta luna aceasta la Tirgul Carbunesti. Realizat de Fundatia „Prince Henri – Princesse Maria Tereza“ – patronata de Marea Ducesa de Luxemburg, in colaborare cu Secretariatul de Stat pentru Persoane cu Handicap si Primaria orasului Tirgu Carbunesti, proiectul, in valoare de peste doua milioane de euro, a vizat construirea unui complex de cladiri cu dotari de ultima generatie in care persoanele cu handicap sa aiba posibilitatea sa invete o meserie. In acelasi timp, activitatea de recuperare si integrare socio-profesionala va fi asigurata de personal calificat pregatit in strainatate, beneficiarele fiind pentru inceput 120 de persoane cu handicap, 40 dintre acestea fiind cazate chiar in centru.

In cadrul institutiei vor functiona 13 sectii, in care persoanele cu handicap se vor familiariza cu tainele profesiei alese.

Pe linga pavilionul central in care se afla o parte din ateliere (spalatorie-croitorie, coafura, brutarie, patiserie etc.), spatiile de cazare si salile de tratament (inclusiv kinetoterapie), complexul mai cuprinde constructiile anexe in care au fost amenajate o miniferma, depozitul de furaje, un laborator de preparare a legumelor si a produselor lactate, o carmangerie, dar si o baza pentru uneltele si masinile agricole.

Reprezentantul fundatiei, Guy Schonekert, a declarat ca abia dupa trei luni de practica in aceste ateliere se va face o evaluare a activitatii, urmind ca, in functie de abilitatile dovedite, cursantii sa fie repartizati pe domenii.

„Centrul va avea o dubla finantare. Va fi un buget destinat functionarii propriu-zise, care va acoperi inclusiv salariile, si un buget pentru producerea de bunuri destinate comercializarii. Cit despre banii proveniti din vinzarea acestor produse, o parte vor fi reinvestiti in ateliere, iar alta parte vor reveni elevilor sub forma de prime. Timp de trei ani, cit vor dura studiile, elevii vor munci in aceste ateliere, cu carte de munca“, a precizat Schoenekert.

Cursurile se adreseaza doar persoanelor cu virste cuprinse intre 18 si 33 de ani, carora invatarea unei meserii intr-un cadru adecvat le va oferi posibilitatea de a se putea integra profesional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS