11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenda pentru ca n-a descoperit mortul la timp

Amenda pentru ca n-a descoperit mortul la timp

• Craioveanul Ionel Florescu a fost amendat de Primaria Craiova pentru ca n-a declarat in termen de trei zile decesul tatalui sau • Doar ca tatal sau, disparut de acasa de mai bine de o luna, a murit cu o saptamina inainte de a fi descoperit de politie intr-un canal • Nicoleta Miulescu, secretarul primariei, sustine ca, indiferent cit timp ar curge intre decesul unei persoane si descoperirea ei, oficiul de stare civila trebuie anuntat tot in trei zile

Cind vine o nenorocire, nu vine niciodata singura – cam asa s-ar putea caracteriza patania craioveanului Ionel Florescu, de 33 de ani, care a aflat intr-un moment de mare durere – decesul tatalui – cit de cruzi pot fi reprezentantii primariei municipiului.

Amenda pentru ca mortul nu si-a anuntat decesul

Emil Florescu, de 63 de ani, din Craiova, a disparut de acasa pe 4 martie 2003. Disparitia sa a fost anuntata la politie de fiul sau, Ionel, care a rascolit si el tot orasul pentru a da de urma tatalui sau. Cautarile s-au dovedit zadarnice. Abia in seara de 12 aprilie cineva a descoperit cadavrul lui Emil Florescu, intr-un canal din spatele uzinelor Daewoo.

„Politia m-a chemat sa-l identific. L-am dus la morga, unde, pe 14 aprilie, medicul legist i-a facut autopsia si mi-a eliberat un certificat constatator al decesului, in care se mentiona ca moartea a survenit din cauze naturale pe 7 aprilie. Cu acest certificat m-am dus in aceeasi zi la Oficiul Starii Civile din cadrul Primariei Craiova, de unde mi s-a eliberat certificatul de deces“, povesteste Ionel Florescu.

Nici nu i se uscasera bine lacrimile dupa inmormintarea tatalui sau, ca Ionel a avut parte de o noua surpriza. Doua saptamini mai tirziu, a primit de la Primaria Craiova o amenda de 500.000 de lei, pentru ca nu a declarat decesul tatalui sau in termen de trei zile de la data cind a survenit, adica… 7 aprilie. „La inceput nu mi-a venit sa cred. Cum adica sa anunt in trei zile de la data decesului, daca tatal meu a fost gasit abia la sapte zile dupa ce murise? Adica ma amendau pentru faptul ca nu l-am gasit mai repede? Nu inteleg care este vina mea“, a spus Ionel Florescu.

„Ce vina am eu ca politia a descoperit cadavrul tatalui meu la o saptamina dupa ce murise?“

Constiincios, desi stia ca n-are nici o vina, Ionel Florescu a achitat amenda – 250.000 de lei, adica jumatate de minim – sa n-aiba probleme si mai mari. Apoi a pornit sa-si caute dreptatea.

Pe 20 mai a depus la Primaria Craiova un memoriu, inregistrat sub numarul 16.794, prin care prezenta stupiditatea situatiei si solicita returnarea sumei de 250.000 de lei, „bani platiti nejustificat, din cauza unei neintelegeri“. Oficialii municipalitatii au tacut milc, nepasindu-le nici cit negru sub unghie ca au obligatia legala de a-i raspunde petentului in termen de 30 de zile. Fiind evident ca are dreptate, Ionel Florescu a depus inca doua memorii, in aceeasi zi – inregistrate sub numerele 23.245 si 23.246 din 23 iulie 2003 – sperind ca va primi totusi un raspuns. Si chiar a primit. Prin adresa nr.87.536/8 august 2003, primaria ii raspunde, sub semnatura primarului Vasile Bulucea si a secretarului Nicoleta Miulescu: „Va comunicam ca, in conformitate cu Legea nr.479/2002, nedeclararea decesului in termenul legal de trei zile se sanctioneaza cu amenda de la 500.000 – 1.500.000 de lei“. Adica un fel de frectie la un picior de lemn. „Ma asteptam sa mi se explice de ce mi s-a dat amenda, ce vina am eu ca politia a descoperit cadavrul tatalui meu la o saptamina dupa ce murise. M-am ales doar cu o hirtie fara valoare“, a mentionat Ionel Florescu.

Nicoleta Miulescu nu cunoaste legea

Despre grosolana gafa a municipalitatii, secretarul Nicoleta Miulescu – jurist de meserie – n-a avut nimic concludent de spus: „Legea spune clar ca trebuia sa declare decesul in termen de trei zile din momentul in care a survenit. Legea nu face exceptii, asa ca eram obligati sa-l amendam. N-avem ce sa-i facem“. Apoi a plecat in graba, cu sentimentul ca a facut totul ca la carte.

Si totusi, legea face si exceptii, insa Nicoleta Miulescu habar nu are de ele. Intr-adevar, alineatul 1 al articolului 35 din Legea nr.119/1996 privind actele de stare civila mentioneaza obligatia declararii decesului in termen de trei zile de la data incetarii din viata a persoanei. Doar ca alineatul 2 al aceluiasi articol – la care secretarul municipalitatii craiovene n-a ajuns cu lectura – precizeaza: „Cind decesul se datoreaza unei sinucideri, unui accident de circulatie sau altor cauze violente, precum si in cazul gasirii unui cadavru, declararea se face in termen de 48 de ore, socotit de la data decesului sau a gasirii cadavrului“. Iar din seara de 12 aprilie, cind a fost gasit cadavrul, si pina pe 14 aprilie, cind Ionel Florescu a solicitat eliberarea certificatului de deces, sint mai putin de 48 de ore, deci craioveanul a actionat perfect legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS