20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea locului, din neolitic la telenovelă

Povestea locului, din neolitic la telenovelă

Dacă ii intrebi pe localnicii din Ianca, judeţul Olt, de unde provine numele localităţii lor s-ar putea să te privească surprinşi, ba chiar neincrezători. Ciţiva recunosc deschis că nu i-a pasionat subiectul şi n-au făcut cercetări privind numele localităţii, de cind au aflat, din bătrini, că pe unde se intind ogoarele lor avea moşie un boier. Şi cum se ştie că moşiile purtau amprenta numelui boierului, dacă pe boier il chema Iancu, apoi de la acesta a rămas numele satului. Sau o fi fost vreo fată frumoasă şi iubită de un voinic local, protagonista unei poveşti medievale cu răpiri şi haiduci! Cine ştie?! Oamenii au obiceiul să ţeasă poveşti romantice despre subiectele invăluite in negura timpului.

In cazul comunei Ianca, varianta adoptată de majoritatea locuitorilor, inclusiv de autorităţile locale, pare să fie şi cea mai credibilă, mai ales că include şi alte mărturii toponimice: un boier, bogătan de prin părţile Jiului, avea, pe lingă moşiile de la Dunăre, o fată pe care o chema Iana şi un băiat pe care il chema Dabu. Cind le-a dat copiilor zapisul de improprietărire, au apărut Ianca şi Dăbuleni. Şi gata, nimic ieşit din comun!

„Inimă de ţigancă“, ambasadoarea ienculenilor in lume

Pentru certificarea adevărului istoric, oamenii fac trimitere la profesorul de istorie din comună, fiu al satului, om şcolit, şi care a publicat o monografie a comunei Ianca, pentru a nu se pierde istoria unui loc aflat atit de aproape de străvechea cultură Vădastra. Nimic n-a lăsat deoparte Stelian Ghigeanu, directorul Şcolii generale din Potelu, al doilea sat al comunei, cind a scris, in 2001, „Monografia comunei Ianca“: nici urmele din neolitic, nici amprenta romană, cavalerul trac, influenţa şi proprietăţile boierilor Craioveşti, importanţa strategică a comunei in timpul Războiului de Independenţă, răscoala ţăranilor, etnografia şi folclorul local sau contribuţiile dascălilor inaintaşi la păstrarea trecutului.

Capitolul referitor la istoricul comunei aminteşte, pe lingă legenda locală a boierului gorjean, părintele lui Dabu şi al Ianei, şi varianta adoptată de un alt cercetător, care asociază numele comunei Ianca cu Leanca, fiica lui Cirjeu, căpitan in oastea lui Mihai Viteazul. Studiind posibilele origini ale numelui, Stelian Ghigeanu conchide: „rezultă in mod precis că numele satului Ianca derivă de la un nume de persoană, acesta găsindu-se şi in filmul brazilian <<Inimă de ţigancă>>, eroina fiind de origine romană“. De unde reiese că, din ’96, de cind au acces la toate posturile de televiziune romaneşti, transmise prin cablu, locuitorii din Ianca ştiu pe ce lume sint. N-ar fi exclus ca, pe lingă eroina telenovelei „Inimă de ţigancă“, să nu ne descoperim un alt romanaş celebru in persoana lui Ricky Martin, oltean la origine şi năzdrăvan nevoie mare in copilărie, pe cind lumea incă ii mai spunea „al Aurichii lu’ Martin“!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS