12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii din Tirgu Jiu au ramas din nou fara medicamente

Bolnavii din Tirgu Jiu au ramas din nou fara medicamente

• Din cauza neintelegerilor cu CAS Gorj, farmacistii ameninta ca nu vor mai elibera medicamente compensate si gratuite pina anul viitor • Bolnavii alearga prin tot orasul in speranta ca vor mai gasi o farmacie care sa le onoreze retetele

Farmaciile din Tirgu Jiu nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite pentru ca plafoanele primite pe acest an au fost deja epuizate. In cele 31 de farmacii din oras, retetele mai sint onorate doar in cazuri foarte grave sau acolo unde mai sint ramasite din fondurile primite. Criza de medicamente nu este prima din acest an. In fiecare luna, bolnavii au fost nevoiti sa alerge prin tot orasul pentru a gasi o farmacie care mai elibereaza retete. Pentru ca medicamentele gratuite si compensate au fost eliberate in salturi, citeva zile pe luna, medicii au continuat sa scrie retete, urmind ca bolnavii sa se descurce singuri cu procurarea pastilelor.

„In acest an a fost o criza continua. Nu avem o situatie exacta, dar cele mai multe farmacii nu mai pot onora retetele. Am asteptat rectificarea promisa, care sa ne mai aduca niste bani, dar aceasta nu a venit. Pe medici nu-i informeaza nimeni despre aceasta situatie, astfel ca ei continua sa prescrie retete cu care oamenii vin apoi la noi“, a spus Maria Firiza , presedinta Colegiului Farmacistilor din Gorj.

CAS a returnat retetele care au depasit plafonul

Farmaciile din Gorj au primit in acest an un plafon de aproximativ 70 de miliarde de lei, dar cele mai multe si-au epuizat fondurile la jumatatea anului. Cele care au eliberat retete peste fondul primit au avut surpriza sa constate ca acestea nu au fost decontate. CAS Gorj a incercat sa-i convinga pe farmacisti sa elibereze retete incepind cu luna octombrie in contul bugetului de anul viitor. Chiar daca se va ajunge la o intelegere in acest sens, pentru luna septembrie nu mai exista fonduri.

„Mi-au fost returnate retete de 200 de milioane pe motiv ca am depasit plafonul. Mai multe farmacii au patit acest lucru. Cum sa mai credem ca daca eliberam retete in ultimele trei luni primim banii anul viitor, cind pe acestia nu ni i-au platit“, a spus Maria Firiza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS