12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritatile fac provizii de carbune pentru asigurarea caldurii la iarna

Autoritatile fac provizii de carbune pentru asigurarea caldurii la iarna

Grupurile pe carbune de la CET I Isalnita, Turceni si Rovinari vor fi oprite saptamina viitoare, insa acest lucru nu va afecta asigurarea apei calde pentru populatie, sustin oficialii doljeni

Reprezentantii guvernului au cerut autoritatilor locale, in sedinta de ieri cu prefectii sa ia din timp masurile necesare pentru asigurarea stocurilor de combustibili pentru perioada de iarna.

Saptamina viitoare, grupurile pe carbune de la Termocentralele CET I Isalnita si cele de la Turceni si Rovinari vor fi oprite. Autoritatile doljene au precizat insa ca acest lucru nu va afecta aprovizionarea cu apa calda a Craiovei. Potrivit acestora, stocurile s-ar situa deocamdata la un nivel multumitor: 72% – la CET I Isalnita si 74% – la CET II Simnic. In prezent, CET II are cele mai mari debite de incasat. Cel mai mare restantier este Regia de Termoficare Craiova, cu peste 500 de miliarde de lei.

Blocajul financiar este cauzat de faptul ca asociatiile de proprietari din oras nu-si platesc la timp datoriile, iar autoritatile fac apel la populatie sa inceapa sa-si mai achite din restante.

Guvernul promite bani pentru centralele termice de la Calafat si Filiasi

Probleme in asigurarea de combustibil pentru caldura la iarna ar putea aparea insa la Segarcea, Calafat si Bailesti, unde necesarul este completat doar in proportie de 60%.

In ceea ce priveste centralele termice de la Filiasi si Calafat, guvernul a fost solicitat sa acopere cheltuieli de 10, repectiv 18,5 miliarde, pentru modernizari. La Calafat, pentru modernizarea centralei termice sint necesare 29 de miliarde de lei, din care guvernul a alocat pina acum 8,5 miliarde. Din cauza echipamentelor vechi ale centralei, gigacaloria produsa aici era cea mai scumpa din tara, ajungind la 3,5 milioane de lei.

Problema alocatiilor bugetare pentru cele doua centrale termice va fi discutata miine, cind secretarul general al guvernului, Serban Mihailescu, se va afla la Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS