5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Adio spatii verzi!

Romania, ca tara invitata sa adere la Uniunea Europeana, se pregateste asiduu pentru a nu rata acest mare deziderat al romanilor, indicat si de adeziunea cea mai mare dintre popoarele tarilor desemnate pentru integrare.

Integrarea in Europa presupune insa nu numai performante politice, militare, economice si sociale, ci si un mai mare grad de civilizatie urbana si rurala, dat si de suprafata verde pe cap de locuitor – parcuri, gradini, spatii verzi. La acest capitol, in ultimii ani, Craiova a facut unele progrese: spatiile verzi, fara a fi la inaltimea celor din Timisoara, Cluj, chiar si din Rimnicu Vilcea, si altor resedinte de judet, au rezistat caniculei ultimilor doi ani si datorita grijii locatarilor blocurilor pentru gradinile din jurul acestor edificii. Sarcina le-a fost facilitata si de faptul ca hidrantul pentru udarea florilor, a arboretului si a gardurilor vii era platit de primarie.

Recenta masura a Regiei de Apa, in speta, a Primariei Craiova, de a contoriza apa rece la intrarea in blocuri, aflata pe aceeasi conducta cu hidrantii din spatiile verzi, ridica greutati locatarilor, care, asa saraci cum sint, trebuie sa plateasca acum si consumul acesteia pentru udarea, intretinerea si mentinerea acestor spatii verzi, sarcina ce revenea municipalitatii.

Bine, bine, se va zice: sint si in interesul locatarilor aceste gradini, atit pentru sanatatea lor, cit si pentru aspectul blocurilor – lucru intru totul adevarat, dar atunci responsabilitatea municipalitatii unde mai este? In loc sa puna capat pierderilor din reteaua de termoficare prin contorizarea termica a blocurilor – asa cum aceasta a devenit preocuparea majora a Capitalei si a factorilor de conducere din marile orase ale tarii – pentru a usura „povara buzunarului gol“ al locatarilor urbei noastre, care trebuie sa plateasca si pierderile de pe conducte, si umflarea salariilor conducerii si angajatilor Regiei de Termoficare Craiova, primaria craioveana pune inca „un bir“ locuitorilor ei de la blocuri. Daca aceste constructii ar avea sobe, Consiliul Municipal Craiova ar recurge, poate, si la impozitul pe cosurile de fum, ca-n fanariotism. Cum acestea lipsesc, organul administrativ local a catadicsit sa mai „stoarca“ niste bani prin masura contorizarii apei reci de la fostii sai alegatori.

Ar fi pacat pentru aspectul si sanatatea municipiului nostru ca, in anul viitor, sa spunem: „Adio, spatii verzi!“ si sa constatam aceasta mare pierdere.

Are cumva in vedere municipalitatea salvarea spatiilor verzi – „plaminul viu“ al orasului? Bine ar fi!

In incheiere, ne intrebam: pe cind contorizarea termica si a blocurilor Craiovei – preocupare prioritara a multora din marile orase ale tarii – ca se apropie alegerile si numai cu masurile care accentueaza „povara“ alegatorilor – ca si cele de mai sus – vine din urma opozitia?!…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS