10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

Pregatiri pentru noul an scolar

Pregatirile pentru inceperea in bune conditii a noului an scolar in judetul Mehedinti au intrat pe ultima suta de metri. La inceputul acestei saptamini, au sosit primele rechizite si manuale scolare destinate invatamintului obligatoriu. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti au receptionat primele 5.000 de pachete de rechizite pentru clasele I-III. De asemenea, in aceasta perioada se stabilesc posturile vacante, urmind ca din 3 septembrie sa fie repartizati absolventii examenului national de titularizare si suplinitorii pe catedrele care nu sint titularizabile. „Impreuna cu Directia Sanitara, dar si cu sprijinul Prefecturii Mehedinti, al consiliilor locale si al consiliului judetean, pregatim cit mai bine scolile pentru inceperea anului scolar. Toti inspectorii nostri sint pe teren pentru a cunoaste la fata locului situatia in fiecare scoala. Dorim sa ii asiguram atit pe elevi, cit si pe parintii acestora ca anul scolar va incepe in conditii foarte bune“, a spus Mircea Samfiroiu, inspector general adjunct al ISJ Mehedinti.

Tabara crestina pentru elevi

Elevi din Dolj, Gorj si Mehedinti vor petrece la sfirsitul acestei veri o saptamina la Manastirea Tismana, intr-o tabara crestina organizata de Mitropolia Olteniei si Fundatia „Cuvintul care Zideste“, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. Obiectivul acestei actiuni este formarea tinerilor in spiritul moralei crestine, elevii din Oltenia avind pentru prima data ocazia sa participe la o astfel de tabara, care se doreste sa devina o tabara nationala. Profesori si consilieri le vor fi maica Siluana Vlad, coordonatoare a Centrului de Formare si Consiliere Sf. Arhangheli Mihail si Gavril al Mitropoliei Olteniei, parintele Sever Negrescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, si parintele Nicolae Jinga. Acestia din urma vor sustine si seri de poezie.

A stat trei ani in strainatate fara acte

Politistii de frontiera sirbi au predat joi dimineata omologilor mehedinteni un tinar surprins pe teritoriul statului vecin fara documente personale. Florian Doreanu, de 27 de ani, din judetul Ialomita, a trecut fraudulos frontiera romano-iugoslava in anul 2000, ajungind pina in Grecia. Anul trecut, tinarul a fost prins de organele de ordine grecesti si condamnat la 40 de zile inchisoare. Consulatul Roman de la Salonic i-a eliberat un titlu de calatorie pentru a se inapoia in tara. Florian a calatorit cu trenul pina la Negotin, in Serbia, dupa care si-a rupt titlul de calatorie. El si-a continuat sederea pe teritoriul tarii vecine pina la inceputul lunii august, cind a fost surprins de organele de ordine sirbesti, condamnat la alte zece zile de inchisoare, si apoi predat politistilor de frontiera mehedinteni. „Tinarului i s-a intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei de stat, riscind o pedeapsa cu inchisoarea de pina la doi ani“, a spus subcomisar Mariana Cenea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti.

AJOFM Mehedinti acorda credite de 8,5 miliarde de lei

Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mehedinti acorda anul acesta credite in valoare de peste 8,5 miliarde de lei. Potrivit lui Iustin Florescu, directorul Agentiei, daca in anii anteriori agentii economici nu prea erau interesati de facilitatile pe care le puteau avea, in acest an, se spera ca la rectificarea bugetara sa fie alocate sume suplimentare pentru majorarea plafonului de credite. Acest lucru se va intimpla insa numai in cazul in care vor exista unele solicitari ferme din partea agentilor economici viabili, avind in vedere ca acordarea acestor credite conduce la crearea de locuri de munca. „Noi ii ajutam pe agenti prin acordarea de credite cu dobinda avantajoasa, de 4,8%. Anul acesta, avem de acordat, prin buget,credite de 8,5 miliarde de lei. Aceasta suma a fost esalonata pe trimestre. In primul trimestru, am avut de acordat doua miliarde, in trimestrul al doilea-4,5 miliarde, aceste sume fiind epuizate. Ne-au mai ramas pentru cel de-al treilea trimestru alte doua miliarde de lei, care ca vor fi acordate la fel de repede“, a spus Iustin Florescu, directorul AJOFM Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS