10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine plateste analizele profesorilor?

Cine plateste analizele profesorilor?

Profesorii sint obligati sa-si faca, la fiecare inceput de an scolar, o serie de analize medicale, pentru a dovedi ca sint apti pentru aceasta meserie. Conform legislatiei in vigoare, contravaloarea acestor analize – efectuate prin cabinetele de medicina muncii – nu este suportata de dascali, ci de angajator, care este Inspectoratul Scolar Judetean. Inspectorul scolar general sustine insa ca nu are fonduri pentru asa ceva, ci banii trebuie sa vina de la Casa de Asigurari de Sanatate. La rindul lor, reprezentantii CAS mentioneaza ca nu sint in relatii contractuale cu medicii de medicina muncii, astfel ca nu vor suporta contravaloarea acestor examinari medicale.

Conform legislatiei in vigoare, toti oamenii care au un loc de munca, deci si dascalii, sint obligati sa efectueze, cel putin anual, examene clinice si paraclinice specifice meseriei pe care o au. Prin ordinul comun nr.508/933/2002 al Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii a fost legiferata si obligatia tuturor cadrelor didactice de a efectua astfel de examene, inainte de inceputul fiecarui an scolar. Concret, pentru dascali sint obligatorii trei astfel de examene: examenul clinic general anual, efectuat de medicii de medicina muncii, examenul radiologic pulmonar si examenul psihologic. Daca medicii de medicina muncii considera ca sint necesare si alte examinari medicale (spre exemplu, o examinare psihiatrica), vor trimite pacientii respectivi la un medic specialist.

„Aceste examene se pot face la orice medic de medicina muncii, mai multe policlinici din Craiova avind astfel de cabinete. Nu este nevoie de nici o trimitere de la medicul de familie ori de carnet de sanatate sau adeverinta de la serviciu, ci doar de buletinul de identitate si de un dosar medical, ale carui formulare vor fi procurate de angajator de la Inspectia Muncii, si tot angajatorul va trebui sa le completeze anumite rubrici. Examinarea nu este gratuita, insa profesorii nu trebuie sa se sperie, pentru ca nu vor suporta ei contravaloarea din propriile buzunare, ci tot angajatorul, legea fiind clara in acest sens. Pretul unui asemenea pachet de analize variaza in jurul sumei de 250.000 de lei“, a mentionat prof. univ. dr. Ion Toma, seful Clinicii de Medicina Muncii din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova si sef al Serviciului de Supraveghere a Starii de Sanatate in cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj.

Nici ISJ si nici CAS nu vor sa plateasca analizele

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj sustine insa ca nu are nici bani pentru a suporta aceste analize, costurile totale – pentru cele aproximativ 11.000 de cadre didactice din judet – ridicindu-se la aproape trei miliarde de lei, si nici nu are o asemenea obligatie. „Toti cetatenii care platesc asigurarile de sanatate, deci si cadrele didactice, au dreptul la asistenta medicala gratuita, astfel ca aceste analize nu ar trebui platite, cu atit mai putin sa suportam noi contravaloarea lor. Am luat legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate si cu domnul prefect Mondea si mi s-a spus ca analizele vor fi suportate de catre CAS, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie. In acest sens, vor fi trimise adrese in toate scolile pentru a fi aduse la cunostinta profesorilor“, a declarat prof. Constantin Busoi, inspectorul scolar general al ISJ Dolj.

Petre Petrescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca administratia, care finanteaza invatamintul, nu are fonduri suplimentare sa suporte cheltuielile pentru analize: „CAS trebuie sa se implice, pentru ca angajatorul plateste acolo contributia de 7%. In contul acestora, profesorii au dreptul, o data pe an, la analize, dar cu trimitere de la medicul de familie. Bugetele locale nu au de unde sa dea acesti bani“.

Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Dolj neaga insa ca ar suporta din bugetul institutiei aceste analize medicale. „Medicii de medicina muncii nu sint in relatii contractuale cu noi, ca atare nu putem suporta contravaloarea acestor analize“, a mentionat purtatorul de cuvint al CAS Dolj, Cristina Mindreci.

Un protocol care nu mai exista

In baza Legii asigurarilor de sanatate, a contractului-cadru pe anul 2003 (aprobat prin HG nr. 1512/2002) si a normelor metodologice de aplicare a contractului – cadru (aprobate prin ordinul comun al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii nr.20/12/2003), toti asiguratii in virsta de peste 18 ani au obligatia sa efectueze un control medical anual, numit si examen de bilant. Acest control cuprinde o consultatie efectuata de medicul de familie, plus o microradiofotografie (MRF) si o analiza a singelui, pentru depistarea sifilisului. „Acest control medical este obligatoriu si se efectueaza dupa o programare facuta de medicii de familie si afisata la cabinete. Pentru cadrele didactice, programarea se face cu o luna inainte de inceperea anului scolar“, a mentionat purtatorul de cuvint al CAS Dolj.

Acest control medical anual, a carui contravaloare este suportata de CAS Dolj, este insa o alta „mincare de peste“ decit controlul pe care il fac medicii de medicina muncii – efectuat pe banii angajatorului, cu referire stricta la conditiile de munca specifice fiecarei meserii. „Este vorba despre doua controale diferite, ce nu trebuie confundate. Anul trecut a existat un protocol intre Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si CNAS, in baza caruia controlul medical anual a tinut loc de control medical de medicina muncii. Un astfel de protocol n-a fost insa incheiat si in acest an, astfel ca dascalii sint obligati sa se prezinte in fata medicilor de medicina muncii, pe banii angajatorului“, a mentionat prof. univ. dr. Ion Toma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS