Acasă Actualitate O fetita din Tirgu Jiu stringe bani ca sa-si cumpere o inima...

O fetita din Tirgu Jiu stringe bani ca sa-si cumpere o inima noua

Cristina are doar 500.000 de lei din cei aproape 400.000 de dolari necesari pentru un transplant

Cristina are doar 15 ani si viata ei depinde de un aparat pe care doctorii i l-au pus in piept pentru a-i ajuta inima sa bata. Fetita are o boala foarte grava si pina acum a suferit mai multe atacuri de cord. Inainte de a-i fi pus defibrilatorul care o tine in viata, Cristina a avut in piept, linga inima, un stimulator cardiac, aparat care s-a dovedit ineficient in boala ei. O interventie chirurgicala in strainatate ar salva-o pe fetita si ar ajuta-o sa aiba o viata normala, care sa nu depinda de un aparat ce se poate opri oricind.

Parintii nici macar nu au idee cit ar costa operatia Cristinei, dar stiu ca un transplant ajunge la 400.000 de dolari. Pentru a stringe o parte din bani, rudele i-au facut fetitei chiar si un site pe Internet. Tot ce au strins pina acum se rezuma la 500.000 de lei. Cristina este singurul copil al familiei Lihu din Tirgu Jiu si nici unul dintre parinti nu are un loc de munca.

Cosmarul Cristinei a inceput in urma cu un an, cind i s-a facut rau dintr-o data si a fost dusa la spital. Facuse un atac de cord si viata ii era in mare pericol. Doctorii nu reuseau sa afle care este boala fetitei si aceasta a fost trimisa la Bucuresti.

Cauza atacurilor de cord pe care le suferea fata era un mister si pentru medicii bucuresteni. Acestia i-au facut numeroase investigatii, iar in final i-au instalat un stimulator cardiac si au trimis-o acasa. La putin timp, Cristina a facut iar atac de cord, in timp ce se afla la scoala, si a fost transportata din nou la Bucuresti. Medicii au stabilit ca boala de care sufera fata este o deficienta la nodul atrio-ventricular al inimii. Diagnosticul ei numara nu mai putin de sapte boli ale inimii, printre care fibrilatie si tahicardie ventriculara.

Trei luni a asteptat aparatul care s-o tina in viata

Din luna aprilie a acestui an, Cristina a stat internata in spitalele din Bucuresti pentru a i se introduce linga inima un alt aparat, mult mai performant. Fata a parasit spitalul abia in luna iulie.

„Am asteptat trei luni dupa aparat. Ne tot spuneau ca nu a sosit, ca nu au piese. Abia pe 30 iunie ni l-au trimis de la Craiova si i-a fost montat printr-o interventie chirurgicala. Nici dupa aceea nu i-a fost usor pentru ca e un aparat complicat care trebuia setat. In primele zile i-a fost chiar rau, probabil nu fusese reglat cum trebuie. Pur si simplu, o electrocuta“, si-a amintit Silvia Lihu, mama Cristinei, cosmarul prin care a trecut.

Aparatul pe care-l poarta fata, un defibrilator, costa 22.000 de dolari. Pretul acestuia a fost suportat de spital. Acesta trebuie schimbat la zece ani, dar, pentru ca e doar un aparat, s-ar putea opri oricind si, o data cu el, si viata Cristinei.

Toata familia traieste dintr-un ajutor de somaj

Cristina nu se poate bucura de adolescenta ei. Ea nu are o viata normala pentru ca oboseste repede, trebuie sa fie foarte atenta la ce eforturi face si trebuie sa mearga des la spital. Fetita nu a putut nici macar sa-si dea examenul de capacitate, ea fiind in spital in perioada respectiva.

„La sfirsitul lunii voi incerca sa dau acest examen. Nu am putut sa invat. Nu as vrea sa ramin in urma colegilor mei. Mi-e greu cu boala si cu aparatul pentru ca obosesc si ametesc repede“, a spus Cristina. Viata fetitei si-ar recapata cursul normal daca ea ar fi supusa unei interventii chirurgicale in strainatate. Costul acesteia nu este cunoscut, parintii stiind insa ca pretul unui transplant de cord este cuprins intre 250.000 si 400.000 de dolari. Parintii Cristinei nu au serviciu si toata familia traieste din ajutorul de somaj de 1,8 milioane de lei al mamei. Numai medicamentele fetei costa 700.000 de lei pe luna pentru ca nu intotdeauna le gaseste gratuit, pe baza de reteta.

Familia disperata a incercat sa stringa bani si prin Internet

Rudele si prietenii Cristinei au incercat sa o ajute trimitind scrisori la autoritati si sesizind presa.

Matusa Cristinei, Roxana Lihu, a decis sa incerce sa stringa bani pentru operatia fetei deschizind o pagina pe Internet unde sa prezinte povestea ei. Pina in prezent, Cristina a primit 500.000 de lei de la colectivul fabricii Artego din Tirgu Jiu.

„Am luat legatura si cu o clinica din Italia, care ar suporta cheltuielile operatiei. Deocamdata, nu am stabilit nimic si nu stim citi bani sint necesari. Transportul insotitorilor trebuie suportat de ei. Cei care vor sa ne ajute o pot face depunind bani in contul in euro 9755220010, dechis pe numele lui Petre Lihu, la BRD Bucuresti, sau in contul in lei 25112220631, deschis la BCR Tirgu Jiu“, a spus matusa fetei.

Chiar daca isi doreste sa faca operatia in strainatate, Cristina spune ca tot ce o intereseaza acum este sa ia examenul de capacitate si sa-si continue scoala.

Exit mobile version