Acasă Actualitate Medicii din „vechea gardă“ de la Spitalul Judeţean Slatina acuză conducerea de...

Medicii din „vechea gardă“ de la Spitalul Judeţean Slatina acuză conducerea de şantaj

Trei dintre cei mai respectaţi şi experimentaţi doctori din cadrul Spitalului Judeţean din Slatina au demisionat pe 25 iunie. Presa locală a anunţat atunci că doctorii Corneliu Truşcă, Sever Bratu şi Paul Ghica au renunţat din proprie iniţiativă la funcţiile de şefi ale secţiilor Reanimare(ATI), Ginecologie 1, respectiv Ginecologie 2. Motivele oficiale invocate de conducerea spitalului au fost că „medicii in cauză au declarat că nu mai pot face faţă stresului şi, in plus, aveau virsta inaintată“.

„Mi-au pus in faţă demisia, să o semnez!“

„La jumătatea lunii iunie am avut internat un pacient cu hemoragie digestivă, in fapt, un beţivan notoriu. Deşi l-am temperat iniţial, a fugit din spital şi a mai fost adus doar cu gardienii publici. Ca să nu mai fugă din nou, l-am legat de un pat din secţie pină in momentul in care se liniştea total. Acesta insă a profitat că a rămas singur in salon, s-a dezlegat şi s-a aruncat pe geam. A murit, deşi secţia era la etajul doi.

Conducerea spitalului atit a aşteptat. A doua zi, directorul medical al spitalului, dr. Lesnic, a venit la mine şi mi-a reproşat mai multe lucruri, printre care şi faptul că din cauza mea murise pacientul, că nu am stat să-l supraveghez! Dar eu eram liber atunci, eram acasă, nu aveam cum să-l supraveghez. Iar asistentele aveau şi treabă… Aşa că m-au scos pe mine vinovat!“, a spus dr. Corneliu Truşcă, fostul şef al secţiei ATI.

Acesta susţine că directorul medical al spitalului i-a pus in faţă o demisie pe care trebuia s-o semneze imediat. „După cum scria in demisia făcută de el, eu eram bun de dus legat la procuratură! Am cerut voie să consult un jurist, dar ei nu au fost de acord. Mi-au redus şi salariul pe trei luni cu 10%! Nu se poate să te porţi aşa cu nişte doctori care au mai multă experienţă decit au ei virsta!“

Fostul şef al Secţiei ATI este convins că noua conducere a spitalului slătinean, instalată in aprilie anul trecut, a avut ceva impotriva medicilor in virstă incă de la inceput.

Trei dintr-o lovitură

Paradoxal, in aceeaşi zi, alţi doi medici din rindul „vechii gărzi“, dr. Sever Bratu şi dr. Paul Ghica, şi-au dat demisia! Paul Ghica, implicat anul trecut intr-un scandal cu un alt coleg din cauza unor pacienţi, a confirmat afirmaţiile dr. Truşcă. „A fost o pornire clară impotriva noastră! S-au legat de tot felul de chichiţe… Eu am fost şi la Ministerul Sănătăţii şi am aflat cu stupoare că tot ce s-a primit acolo a fost doar o notă cum că trei doctori de la Spitalul din Slatina şi-au dat demisia, ceea ce este fals, deoarece noi am fost obligaţi să plecăm!“, a spus dr. Ghica. Ultimul medic din „cercul doctorilor dispăruţi“, Sever Bratu, considerat pe bună dreptate unul dintre „stilpii“ Spitalului Judeţean Slatina, nu a dorit să comenteze in vreun fel incidentul legat de demiterea sa. Cei trei doctori sint convinşi că singurul scop care s-a urmărit prin demiterea lor a fost scoaterea la concurs a posturilor in cauză, pentru a fi ocupate de „cine trebuie“.

Sorin Lesnic neagă acuzele care i se aduc

Directorul medical al spitalului, dr. Sorin Lesnic, a declarat ca răspuns la acuzele aduse de dr. Truşcă: „Dl. doctor Truşcă a avut pină acum mai multe probleme de sănătate şi, in plus, dinsul este din Drăgăşani, face zilnic naveta. Pentru un şef de secţie cum este Reanimarea nu se poate aşa ceva, doctorul trebuind să poată fi găsit la orice oră in caz de nevoie! Nu am procedat ilegal nici o secundă. Domnia sa şi-a dat demisia de bunăvoie. In Codul Muncii se stipulează clar că demisia este un act de voinţă unilateral liber exprimat, iar dr. Truşcă aşa a procedat. Cit despre faptul că toţi cei trei medici s-au retras in aceeaşi zi… ce pot să spun? Şi noi am fost surprinşi de asta!… Dr. Ghica chiar făcuse o cerere că vrea să rămină şef de secţie la Spitalul din Slatina pină la 70 de ani. Noi i-am răspuns că poate să rămină in spital pină la 70 de ani, dar… nu ca şef de secţie. Restul sint basme!“

Cei trei medici au depus contestaţii la tribunal şi la Ministerul Justiţiei şi cel al Sănătăţii in legătură cu modul in care ei consideră cu au fost daţi la o parte. Pină acum nu au primit nici un răspuns.

Exit mobile version