16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaranii au scos porcii la produs

Taranii au scos porcii la produs

Inventivitatea gorjenilor in materie de economie a inceput sa dea roade. Pentru a-si recupera o parte din recolta de porumb, care in anumite cazuri a fost decimata de seceta, anumiti proprietari de parcele cu porumb au gasit solutia impotriva secetei.

Conducerea Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj sustine ca a fost nevoita sa ia in considerare mai multe cereri de la sateni care doreau despagubiri pentru porumbul care a fost mincat de turmele de porci mistreti. Pina in prezent, mai multi cetateni din localitatea Rugi s-au plins ca mistretii au patruns pe tarlalele cu porumb. Ionel Hortopan a spus ca mai multi mistreti au ajuns in lanul de porumb din spatele casei si se teme ca vor intra si in plantatia de vie din apropiere.

Satenii ar trebui sa isi imprejmuiasca parcelele cu garduri de kilometri

Nicolae Tonca, seful AJVPS Gorj, a precizat ca pentru nici una din solicitarile transmise institutiei nu au fost acordate despagubiri. Pentru acest lucru, este necesar ca o comisie special constituita la nivelul fiecarei primarii sa decida daca respectiva cultura a fost decimata de mistreti sau de animalele din gospodariile cetatenilor.

„Au fost foarte multe cazuri in care oamenii au venit la noi sa le dam bani pentru ceea ce au distrus mistretii. Am mers la fata locului si am observat ca incercau sa ne traga pe sfoara. Unii isi iau porcii din gospodarie sau alte animale, ii baga in coceni, acolo unde nu exista porumb, si dupa aceea vin la noi. Nu avem cum sa ne lasam pacaliti. Cel mai simplu mod de a vedea daca este vorba de mistret este identificarea urmei. La mistret este mult mai pronuntata si mai mare decit la porc“, a spus Nicolae Tonca.

In Gorj sint inregistrati 230 de mistreti. Pentru a nu ramine fara porumbi, satenii ar trebui, conform legii, sa isi imprejmuiasca tarlalele cu garduri. Urmatorul pas ar fi montarea de sperietori si, in ultima instanta, vinarea animalelor.

AJVPS avertizeaza ca ursii ar putea da iama in livezi

AJVPS estimeaza ca, din cauza lipsei de zmeura si a altor fructe de padure din acest an, foarte multi ursi vor cobori din zona impadurita spre livezile cetatenilor. Fenomenul se repeta aproape in fiecare an, insa in aceasta toamna, numarul ursilor ar putea fi mult mai mare. Zonele in care si-ar putea face aparitia animalele sint Tismana, Dobrita, Runcu. In judet exista aproximativ 100 de ursi. Conducerea AJVPS a spus ca acestia prefera livezile de prun si castani si ca foarte rar devin violenti si ataca oamenii. Pentru a impiedica animelele sa produca pagube in livezi, proprietarii obisnuiesc sa intinda laturi, lucru interzis de lege, fiind considerat braconaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS