10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFrigoriferul, cosmarul Politiei Sanitar- Veterinare!

Frigoriferul, cosmarul Politiei Sanitar- Veterinare!

Cea mai mare unitate de pastrare a produselor congelate, din judetul Dolj, specializata in depozitarea produselor de origine animaliera, este Frigoriferul din Craiova. Cu o capacitate de depozitare de 3.000 de tone, unitatea a inchiriat spatiile de congelare la 32 de societati comerciale, care ar trebui sa se ocupe cu vinzarea angro. Conform normelor sanitar-veterinare, transportul produselor de origine animala catre Frigorifer si distributia catre comerciantii cu vinzare en-detail ar trebui sa fie facute cu masini autorizate, dotate cu sistem de asigurare a unei temperaturi scazute. Pentru ca lucrurile nu stau ca la carte, Frigoriferul a ajuns cosmarul inspectorilor de la Politia Sanitar-Veterinara Dolj.

Majoritatea produselor congelate care se distribuie in magazinele din judetul Dolj provin de la Frigoriferul din Craiova. O mica defectiune care s-ar putea intimpla pe circuitul aprovizionare, depozitare si distributie a carnii din unitatea frigorifica ar baga rapid in spital zeci de mii de oameni din Dolj si din judetele limitrofe. Pentru a putea preveni astfel de situatii, Directia Sanitar-Veterinara a delegat permanent la Frigorifer doi medici veterinari si un asistent care ar trebui sa faca zilnic controale la toate cele 32 de societati comerciale ce au inchiriat spatii de congelare. De felul cum isi fac treaba cele trei cadre sanitare depinde sanatate multora dintre noi. „Frigoriferul este unitatea care ne creeaza cele mai multe probleme. Societatile care au inchiriat acolo spatii de congelare trebuie sa vinda marfa angro. Nu toate procedeaza asa si sint multe cele care, contrar Legii 60/1994 reactualizata, isi permit sa expuna marfa pe rampa si sa o vinda cu amanuntul. Legal, acolo nu ar trebui sa intre decit masini autorizate de Directia Sanitar- Veterinara, dotate cu sistem de mentinere a unei temperaturi scazute, dar in realitate lucrurile nu stau asa. Comerciantii au inventat tot felul de metode, de la caratul baxurilor cu carne congelata in afara unitatii frigorifice si incarcarea in masini necorespunzatoare, pina la asumarea riscului de a transporta marfa neinsotita de certificat sanitar-veterinar. Frigoriferul ne creeaza tot timpul probleme“, a spus Ion Doanta, seful Politiei Sanitar-Veterinare.

Rampa rusinii

Spaima inspectorilor Politiei Sanitar-Veterinare s-a dovedit cit se poate de reala in momentul in care, curiosi din fire, am intrat si noi ca orice cumparator in incinta Frigoriferului. La rampa de incarcare a marfii erau trase tot felul de Dacii carosate din care se descarcau sau se incarcau oua, carne si produse din carne. Toate aceste mijloace de transport nelegale intrasera pe poarta unitatii, pazita, de altfel. Citiva clienti venisera sa cumpere produse insotiti de sacosa de rigoare. Oua, carne congelata, pasta de mici depozitate direct pe rampa sau in carucioare ce nu mai vazusera apa si dezinfectantul de ani de zile formau imaginea deplorabila a unei lumi sarace si condamnate sa fuga dintr-o parte in alta in speranta unui chilipir de citeva mii de lei pe kilogram. Lume flaminda si profitori ai indiferentei cumparatorului sarac forfoteau de-a valma cu pulpele congelate la bax, in dispretul oricaror norme sanitar-veterinare. Vladimir Gagea, vechiul director al Abatorului Podari si noul director al Frigoriferului, aflat in mare vina dupa felul in care ne-a luat la rost in legatura cu fotografiile facute pe „rampa rusinii“, cum ar putea fi numit comertul cu amanuntul de la unitatea pe care o conduce, ne-a pasat urgent la medicul veterinar.

Mila doctorului veterinar ar putea costa sanatatea cumparatorilor

Desi platit de stat sa vegheze la respectarea normelor sanitar- veterinare din depozitul Frigorifer, dr. veterinar Ion Cazacu este mult mai impresionat de saracia care ne-a lovit pe toti. „Zilnic trebuie sa controlez toate cele 32 de societati care au inchiriat spatii in unitate. Este o munca foarte mare pentru ca temperaturile din depozite sint de minus 18 grade. Noi nu sintem decit trei persoane, iar acum celalalt doctor este in concediu. De la Frigorifer nu ar trebui sa se vinda cu amanuntul, dar este foarte multa lume saraca si multi pensionari care vin aici ca e mai ieftin (mai ieftin si mai murdar – n.r.). Nu putem sa stavilim fenomenul. Masinile care nu sint autorizate si intra in incinta ne mai scapa. Cert este ca marfa care intra in unitate nu se aduce decit cu masini autorizate. Problemele apar la distributie, dar multi o fac pe riscul lor“. Pe riscul lor si pe sanatatea noastra, a cumparatorilor!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS