11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumarul elevilor scade ingrijorator in Mehedinti

Numarul elevilor scade ingrijorator in Mehedinti

• Tot mai multe scoli sint comasate, in fiecare an, din lipsa elevilor si a conditiilor de desfasurare a activitatii didactice • Peste 70% din unitatile scolare din mediul rural nu au autorizatie de functionare

Numarul de scoli si de elevi din Mehedinti scade de la un an la altul. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti, care vor comasa, incepind din anul scolar 2003-2004, aproximativ zece scoli generale, cu clasele V-VIII, la care se va adauga treptat o noua actiune de concentrare. Potrivit inspectorului scolar general adjunct, Stelian Petrescu, nu au fost comasate scolile din judet, cu clasele I-IV, care isi vor desfasura activitatea in vechile sedii: „Au ramas mai putin de 120 de scoli in judet, dar numarul lor va fi cunoscut exact dupa ce vom efectua toate comasarile, in functie si de numarul de autoturisme pe care le vom primi de la minister. Am primit un lot de trei masini, pentru concentrarea elevilor de la scolile din Cioroboreni la Jiana si din Nadanova la Isverna. Scoala de la Isverna este reabilitata cu sprijinul Bancii Mondiale. In schimb, cea de la Nadanova este stil vagon, cu intrare dintr-o clasa in alta, si acolo s-ar fi impus reconditionarea. In plus, acolo nu sint cadre calificate, iar numarul de elevi este foarte mic“.

Scolile cu promovabilitate zero la capacitate vor fi comasate

Inspectoratul va repartiza cea de-a treia masina, primita recent, pentru comasarea scolilor din Lumnic si Fintina Domneasca. Ambele unitati de invatamint inregistreaza de citiva ani un procent zero de promovabilitate la capacitate si nu au cadre calificate pentru cei aproximativ 30 de elevi. „Vom mai primi autoturisme, dar mai avem si unitati scolare de comasat, cum sint cele de la Izvoranesti la Livezile, unde ne-au cerut o masina cu 22 de locuri. Din pacate, ne confruntam cu o situatie delicata, deoarece scade numarul de elevi, de la un an la altul, cu aproximativ 1%“, a precizat Stelian Petrescu. Cu aproximativ o luna inainte de inceperea anului scolar, peste 70 la suta din scolile mehedintene din mediul rural nu au autorizatie. Situatia este determinata in special de faptul ca unitatile de invatamint au grupurile sanitare in curte, iar multe dintre cladiri se afla intr-o stare precara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS