21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele oltene - inglodate in datorii

Firmele oltene – inglodate in datorii

Publicarea recenta pe Internet a firmelor din tara care au datorii la bugetul de stat nu a fost fara urmari. Din informatiile furnizate de Cristian Pichermayer, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Olt, reiese ca firmele inregistrau la inceputul lunii datorii la bugetul de stat de peste 328 de miliarde de lei.

„Faptul ca datornicii au fost facuti publici prin intermediul Internetului a avut un efect pozitiv, numerosi agenti economici care aveau debite mari la buget incepind sa-si achite din obligatiile restante. A fost o initiativa inedita si care a dat rezultate“, a spus Cristian Pichermayer.

Majoritatea datoriilor la buget apartin IMM-urilor din judet. Numai in Slatina, intreprinderile mici si mijlocii inregistreaza datorii la bugetul de stat de peste 111 miliarde de lei, cele mai multe dintre firme fiind in proces de executare silita.

Darile restante catre stat – bataie de cap pentru finantisti

Pentru a recupera din datorii, DGFP Olt a apelat la obisnuitele masuri de convingere: somatii, titluri de executare silita, popriri pe banii din banca, dar nu numai, precum si pe bunurile mobile/imobile etc. Finantistii olteni au emis in primele sase luni ale anului peste zece mii de somatii de plata pentru obligatii bugetare restante de aproape 461 de miliarde de lei. Majoritatea acestora, in jur de 3.100, au fost aplicate persoanelor fizice care aveau de achitat 31 de miliarde de lei, suma din care s-au recuperat pina acum vreo sase miliarde.

„Pe adresa persoanelor juridice am expediat 2.509 somatii pentru 430 de miliarde de lei, actiune in urma careia am reusit sa incasam 109 miliarde in cele citeva saptamini care s-au scurs de la inceputul lunii iulie. Pentru ca nu toate somatiile si-au atins obiectivul, am recurs si la popriri de plata asupra disponibilitatilor banesti ale debitorilor. Cu toate acestea, desi in prima jumatate a anului au fost formulate 2.007 popriri in valoare de aproape 45 de miliarde de lei, s-au strins doar 27,3 miliarde“, a spus purtatorul de cuvint al Finantelor Publice Olt.

Sechestrul este o alta arma a finantistilor olteni de a stringe darile la stat, in primul semestru al anului fiind declansate 536 de astfel de actiuni asupra unor bunuri mobile si imobile in valoare de 274 de miliarde de lei. Dintre acestea au fost valorificate 31 de sechestre asupra unor bunuri mobile apartinind persoanelor juridice, bunurile fiind evaluate la… 2,8 miliarde de lei. In privinta bunurilor imobile, desi au fost puse tot la agenti economici, s-a reusit valorificarea a doar noua sechestre in suma de aproape 25 de miliarde de lei.

Aflati in imposibilitate de plata si in proces de executare silita, agentii economici debitori incearca sa se redreseze apelind la inlesniri de plata. In Olt, doar unul din marii datornici la stat a beneficiat de aceasta facilitate – e vorba de SC ELECTROCARBON SA Slatina. De la cele 30 de miliarde de lei datorie, unitatea a ajuns acum la un debit de 14,3 miliarde de lei. In fruntea marilor datornici care se afla in executare silita se gaseste societatea SC CEREALCOM OLT SA, cu un debit de peste 45 de miliarde de lei. Tot in proces de executare silita se afla si societatile SC CORAPET SA Corabia, ALUTA Slatina si ROMVAG Caracal, care au datorii cuprinse intre 1,9 si 14,7 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS