Acasă Actualitate Salariatii de la ROTRAS au luat maturile in miini

Salariatii de la ROTRAS au luat maturile in miini

• Angajatii au fost la un pas de a declansa conflictul de munca, dupa ce au primit salariile cu o intirziere de doua saptamini luna aceasta • Presedintele sindicatului isi va anunta demisia

Salariatii fabricii de anvelope ROTRAS Drobeta Turnu Severin au fost la un pas de a declansa luna aceasta un conflict de munca, dupa ce drepturile salariale au intirziat aproximativ doua saptamini. Comenzile tot mai putine care au determinat conducerea intreprinderii sa lase angajatii acasa, timp de mai multe luni, au facut ca salariatii sa priveasca neincrezatori viitorul fabricii. Cumparata de TOFAN GROUP, holding care datora firmei severinene peste patru miliarde de lei, ROTRAS a fost mai apoi vinduta unui grup de societati bucurestene. Recunoscind ca fabrica trece printr-o perioada dificila, presedintele sindicatului, Gulei, a declarat ca-si va anunta demisia in perioada imediat urmatoare.

Presedintele Sindicatului ROTRAS Drobeta Turnu Severin, Ion Gulei, care detine si functia de vicepresedinte al Cartel Alfa Mehedinti, isi va anunta demisia, in perioada imediat urmatoare. Decizia este irevocabila si este determinata, in parte, de situatia economica a intreprinderii severinene, desi presedintele de sindicat recunoaste cu greu. „La un moment dat, omul mai vrea sa faca si altceva in viata. Am anuntat deja patronatului intentia mea de demisie. Nu se pune problema sa fie aprobata, pentru ca e un act unilateral. Luna asta am avut productie, pina acum, cind asteptam sa vindem ceea ce am fabricat. Speram sa vina si vremuri mai bune“, a spus Ion Gulei. Cererea scazuta din ultima perioada pentru anvelopele fabricate la ROTRAS a ingreunat situatia financiara a firmei si a provocat nemultumirea salariatilor. Neavind alternativa, acestia au asteptat acasa, saptamini si luni intregi, reluarea ciclului de productie. Cind salariile au intirziat sa fie platite cu aproape doua saptamini, in aceasta luna angajatii au fost la un pas de a declansa conflictul de munca. Salariatii intreprinderii severinene au mai iesit la poarta fabricii, in cursul anului 1999, sa protesteze impotriva lipsei de contracte.

„Poate sa-si dea demisia, ca nu-l opreste nimeni!“

Directorul ROTRAS, Mihai Ghebaura, pune lipsa comenzilor pe seama sezonului cald, desi ne aflam in plina campanie agricola. Despre nemultumirea salariatilor sai, directorul spune ca a fost vorba de o reactie spontana: „N-am lucrat din decembrie pina in aprilie, din motive subiective, dar si obiective. Am lucrat bine in luna mai, dar nu am lucrat in luna iunie. Am prins sezonul foarte cald, cind nu se vind anvelope de tractor; apoi au mai fost si calamitati.

Oamenii au avut o reactie spontana, pentru ca nu platisem avansul la salarii, pe luna iunie, avind o intirziere de 13 zile, dar angajatii nici nu au intrat in fabrica. A fost o reactie a oamenilor, eu am analizat bine fenomenul“. Iminenta demisie a presedintelui de sindicat nu pare sa-l nelinisteasca prea mult pe directorul fabricii de anvelope ROTRAS Drobeta Turnu Severin. „Am auzit ca vrea sa-si dea demisia, dar nu ma intereseaza! Poate sa si-o dea, ca nu-l opreste nimeni!“, a spus Mihai Ghebaura.

Cel mai mare producator de anvelope gigant- facut cadou de FPS

In 13 mai 1999, Fondul Proprietatii de Stat a vindut pachetul majoritar de actiuni, de 54,07%, detinut la SC ROTRAS SA Drobeta Turnu Severin, cea mai mare fabrica producatoare de anvelope gigant din Romania, catre SC TOFAN TRANS SA Bucuresti, una dintre firmele holdingului TOFAN GROUP. Potrivit contractului, societatea bucuresteana trebuia sa achite 160 de miliarde de lei, adica 106.000 lei pentru o actiune. In realitate, fabrica de anvelope a fost facuta cadou celui mai mare debitor al sau, deoarece TOFAN GROUP datora societatii severinene 4,348 de miliarde de lei, inca din ianuarie 1998. FPS a mai facut un cadou noului proprietar o creanta de peste 16 miliarde de lei, din care peste zece miliarde de lei din valuta. Holdingul bucurestean nu a gasit piata competitiva de desfacere pentru productia intreprinderii de anvelope, astfel ca Gelu Tofan a vindut pachetul majoritar de actiuni detinut la SC ROTRAS SA Drobeta Turnu Severin.

In prezent, ROTRAS Holding International Bucuresti detine 37,6% din actiunile fabricii, SC Transporturi Auto ASTRA Bucuresti – 48,7% , SIF Oltenia – 11% , in timp ce 2,5 % revine persoanelor fizice. Pentru ca ciclul de productie al fabricii severinene este oprit si la aceasta data, salariatii au gasit cu ce sa-si incarce timpul liber. „Angajatii sint prin curte, asteapta sa se vinda productia si, intre timp, fac curatenie“, a adaugat Mihai Ghebaura.

Exit mobile version