10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaximetristii, in capcana politiei

Taximetristii, in capcana politiei

• In timp ce soferii huiduiau guvernul in Piata Prefecturii din Craiova, oamenii legii pregatisera chitantierele de amenzi pentru masinile care blocau strada A.I. Cuza • Prefectul s-a ales cu o garoafa

Circa 100 de taximetre au pornit ieri-dimineata intr-un mars de protest pe strazile Craiovei impotriva normelor de aplicare a Legii taximetriei. Cu plecare din Plaiul Vulcanesti, in jurul orei 9.30, traseul demonstrantilor s-a incheiat, doua ore mai tirziu, in Piata Prefecturii. Printre principalele revendicari s-au aflat prelungirea termenului pina la care pot intra in legalitate dupa noua lege, taxe si impozite mai mici, precum si libertatea de a stationa oriunde au solicitari.

La intrarea pe strada A.I. Cuza, convoiul a oprit in strada, blocind circulatia pentru aproape o jumatate de ora, in timp ce liderii sindicali erau in Piata Prefecturii. Un cordon de jandarmi a izolat piata pentru a preveni eventualele incidente, iar oamenii legii i-au luat in vizor imediat pe taximetristii stationati ilegal, notind numerele de inmatriculare ale autoturismelor, pentru a le aplica soferilor amenzi usturatoare. Cea mai mare galagie a facut-o Stefan Iacob Palade, presedintele Federatiei Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania (FSSSR), care a pornit o „caravana a disperarii“ prin tara, fiind hotarit, dupa cum declara, „sa nu-i lase pe guvernanti sa doarma linistiti in aceasta vacanta“.

Din Craiova, el va pleca spre orasele din judetele Mehedinti si Timis.

Palade acuza PSD

Deranjat de atitudinea agentilor, liderul federatiei a pus mina pe telefon, pretinzind ca vorbeste cu generalul Nicolae Berechet, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Din spatele portavocei, acesta a spus ca il va reclama la Bucuresti pe seful Politiei Circulatie Craiova, care intentiona sa-i amendeze pe taximetristii care blocau circulatia. „Daca nu se respecta protocolul, ii string pe toti si venim la Bucuresti!“, a strigat Palade, „adresindu-se“, prin telefon, generalului Berechet. Multimea a inceput sa-i huiduie pe guvernanti.

Iacob Palade acuza partidul de guvernamint ca incearca politizarea unei asociatii profesionale, cum este cea a taximetristilor, prin crearea unei singure asociatii reprezentative (Asociatia Nationala a taximetristilor – condusa de deputatul PSD Cristian Bivolaru – n.r.) si directionarea celor care practica aceasta meserie catre ea. „Asta este adevarata asociatie, FSSSR, nu cea facuta la comanda!“, sustine Palade.

I-au dat flori prefectului si i-au facut capul „calindar“

Din strada, liderii sindicali au ajuns la usa prefectului Cornel Mondea, care a fost luat „ca din oala“, deoarece era in audiente si ulterior avea intilnire importanta cu o delegatie italiana. Mondea a dat din umeri si le-a cerut sa mai astepte o ora. Grupul a plecat glont la primarie, in cautarea primarului Vasile Bulucea, insa si acesta avea un program incarcat.

Intorsi pe culoarele prefecturii, reprezentantilor sindicali le-a pierit entuziasmul, dupa mai bine de o ora de asteptare. Primiti in cele din urma la discutii, acestia au reusit sa fie incoerenti in revendicari timp de citeva zeci de minute. Intii i-au dat o garoafa prefectului, in semn de prietenie, apoi au inceput sa-si spuna pasurile. Toti deodata! Ba, s-au mai si certat intre ei din cauza ca actiunea nu fusese bine organizata. Spiritele s-au calmat numai dupa ce in sala au fost chemati seful IJP Dolj, chestorul Constantin Codita, si Marian Popescu, seful Politiei Circulatie.

Taximetristilor li s-au promis mai multe intilniri cu reprezentantii politiei, ca agentii sa fie „educati“ punctual cu prevederile Legii taximetriei si cu protocoalele semnate ulterior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS