6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate900 de tineri calare pe locurile fara taxe

900 de tineri calare pe locurile fara taxe

• Singura sectie unde se sustine examen este Ingineria Economica • Pentru celelalte specializari, media de la bacalaureat va conta in proportie de 70 la suta

In ultima zi de inscriere, ieri s-a inregistrat un numar record de candidati la specializarile Colegiului Universitar din Drobeta Turnu Severin si la Facultatea de Stiinte Economice din municipiu, comparativ cu ultimii ani. Daca pina anul trecut, cererea a fost extrem de scazuta si abia se acoperea numarul locurilor scoase la concurs, anul acesta, situatia s-a schimbat radical. Pentru cele 250 de locuri fara taxa, s-au inscris aproape 900 de candidati. Daca nu vor reusi sa intre pe unul dintre locurile bugetare, acestia mai au la dispozitie alte 325 de locuri, pentru care vor scoate din buzunare intre 225 si 300 de euro anual.

Taxa de inscriere a fost stabilita, pentru acest an, la 500.000 de lei, iar admiterea se va face pe baza mediei de la bacalaureat, care va conta in proportie de 70 la suta, in timp ce 30 la suta va reprezenta media celor patru ani de liceu.

In premiera, din acest an, vor intra in vigoare invatamintul de zi cu locuri subventionate si cu taxa, dar si forma de invatamint cu frecventa redusa. „In acest an avem noua specializari, dintre care trei economice-Economia Comertului, Gestiune bancara, Contabilitate; trei specializari umaniste-Birotica, Institutori, Administratie publica locala; trei specializari tehnice-Materiale si defectoscopie, Navigatie si transport fluvial, Electromecanica navala. La Facultatea de Stiinte Economice avem 40 de locuri de la buget, la sectia Finante-Banci, 25 de locuri la invatamint cu taxa si 50 la forma de invatamint cu frecventa redusa.

La Facultatea de Management avem 25 de locuri la buget, 25 de locuri cu taxa si alte 50 de locuri la frecventa redusa“, a spus Aurel Piturca, directorul Colegiului Universitar Drobeta Turnu Severin.

Rezultatele admiterii vor fi afisate pe 25 iulie

Taxele de scolarizare nu mai sint calculate in dolari, ci in euro. La Facultatea de Stiinte Economice, taxa este de 300 de euro, pentru forma de invatamint la zi, si de 225 de euro, la frecventa redusa.

La Colegiul Universitar Drobeta Turnu Severin, taxa pentru invatamintul la zi va fi de 250 de euro pe an, in timp ce la forma de invatamint la distanta, de 225 de euro anual. „La Colegiul Universitar, pentru sectia Economia Comertului, avem 20 de locuri la buget si 15 locuri subventionate; la Contabilitate, avem 20 de locuri la buget, 15 la zi si 25 la invatamintul la distanta. La Sectia Gestiune Bancara, avem 20 de locuri subventionate si 15 locuri cu taxa, la zi.

La Institutori-invatamint primar, sint 25 de locuri subventionate, 50 de locuri la invatamintul cu taxa, in timp ce la Birotica punem la dispozitia candidatilor 20 de locuri la buget si 25 de locuri cu taxa. Incercam sa punem accent si pe invatamintul universitar tehnic, astfel ca la Electromecanica navala fluviala sint 20 de locuri la buget si 25 cu taxa. La Facultatea de navigatie si transport fluvial maritim exista 20 de locuri bugetare si 25 cu taxa la forma de invatamint zi.

Numarul de candidati este net superior celui de anul trecut“, a precizat Aurel Piturca. Cresterea numarului de candidati la facultatile din Drobeta Turnu Severin si la specializarile Colegiului Universitar este generata si de faptul ca aceia care intentionau pina acum sa-si urmeze studiile la Baile Herculane nu mai au aceasta sansa, universitatea de pe Valea Cernei fiind in lichidare. Specializarea Inginerie Economica este singura pentru care se organizeaza examen. La toate celelalte sectii, admiterea se face pe baza dosarelor depuse de candidati, iar rezultatele vor fi afisate pe 25 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS