24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSchela Cladovei- ghetoul din Drobeta Turnu Severin

Schela Cladovei- ghetoul din Drobeta Turnu Severin

Sute de familii traiesc la luminare, cara apa de la fintini publice si isi cresc copiii printre gunoaie

Undeva, in Drobeta Turnu Severin, exista un loc care pare rupt de civilizatie. Blocurile nezugravite, roase de apa, ori gunoaiele care fac parte din peisaj dau senzatia de o lume a cosmarurilor. Centrul orasului pare departe de acest cartier, chiar daca, de fapt, e doar la un kilometru. Populat in majoritate de persoane care nu cistiga mai mult de un salariu minim pe economie, cartierul severinean Schela Cladovei pare sortit pieirii.

Cartierul ros de boala

Cum ajungi in zona, iti dai seama ca oamenii se uita ciudat si se agita atunci cind aud sirena politiei. Si nu pentru ca intreg cartierul, care are citeva mii de locuitori, ar fi populat de infractori, ci pentru ca s-au obisnuit sa auda numai stiri tragice.

In ultimele luni, aici s-au sinucis mai multe persoane si mai multi nou-nascuti au fost gasiti aruncati in containerele pline cu gunoaie.

Copiii din Schela Cladovei sint limitati la spatiul dintre blocurile gri, in care bat mingea ori se bat intre ei, ori invata tehnici de a fura din buzunar. Locuitorii din cartierul marginas al Severinului nu prea stiu cum este in alte locuri si nici nu vor sa stie. Ei parasesc rar zona. S-au invatat sa traiasca in locuintele insalubre, multe dintre ele fara curent electric si apa curenta, nemaiavind alte sperante.

„Aici au crescut cei mai multi dintre ei. Ii mai trimit parintii la magazin, sa ia piine, e tot ce stiu sa faca. Merg la scoala si mai invata cite ceva, iar restul sint somerii de miine. Nu au nimic frumos aici, nici verdeata, nici locuri de joaca. Pentru ei, toboganul e containerul plin ochi cu gunoaie, iar verdeata e cite un robinet din care inca tisneste apa. Din cauza datoriilor, au fost toti debransati“, a spus Ionel Tacota, administrator de asociatie.

„Am tras curent de la vecini, iar ei, de la blocul din fata“

Un pusti murdar se joaca linga scara tocita a unui bloc. Il cheama Raducu si locuieste cu mama sa si cu cinci frati intr-o garsoniera cu un singur pat. O masa plina de coji troneaza in mijlocul camerei, iar mirosul de toaleta publica se simte si acolo, ca peste tot in cartier. O multime de haine vechi stau asezate intr-un colt, iar o plita electrica este folosita drept aragaz, desi afara sint peste 30 de grade.

„Aici stam toti si asteptam sa treaca timpul. Eu nu muncesc, ca nu ma angajeaza nimeni, dar mai iau de mincare pentru copii de la pomeni. Am tras curent de la vecini, iar ei, de la blocul din fata, ilegal. Mai face razii politia si atunci ne debranseaza si ne ameninta ca face dosare penale, dar noi n-avem bani sa bagam curent“, spune mama lui Raducu, in timp ce fumeaza o tigara fara filtru.

Sotul ei a murit de tuberculoza, cu sapte ani in urma, si ea a fost nevoita sa vinda casa de la tara si sa se mute in Schela, unde statea o cumnata a ei, care i-a facut rost de locuinta. Banii de pe casa i-a cheltuit, iar acum asteapta ca zilele sa treaca, la fel cum asteapta toti oamenii care locuiesc in ghetouri.

Spatiul dintre blocuri este plin de gunoaie si lipsit de iarba, intregind astfel peisajul straniu al unui perimetru de ciment. Timpul trece greu in Schela. Venirea politiei, o cearta intre vecini sau un scandal sint evenimentele cele mai importante ale zilei.

Locul in care nu intra perceptorii

Blocurile din Schela au fost construite de regimul comunist, in special pentru muncitorii de la Santierul naval SEVERNAV, aflat la o distanta de citeva zeci de metri. O camaruta mica, o bucatarie care seamana cu o camara si o baie fara cada erau de ajuns pentru proletari. La inceput, zona parea saracacioasa, dar era locuibila. Blocurile aveau geamuri, nu erau fecale pe alei si in fiecare dimineata oamenii se trezeau si plecau sa munceasca. Treptat, cei care si-au gasit un loc mai bun de munca s-au mutat din Schela; au ramas cei care abia mai au posibilitatea sa-si cumpere hrana zilnica. In scurt timp, zona a inceput sa se degradeze. Geamurile de la blocuri au disparut, uneori usile de la apartamente au fost vindute, iar datoriile catre societatile de distributie a apei reci, curentului electric si caldurii au crescut pina la sume care au obligat regiile sa debranseze cartierul. Acest lucru nu ii mai deranjeaza prea tare pe locuitorii din Schela: caldura pe timp de iarna e deja o amintire frumoasa, iar apa calda nu mai ajunge de mult acolo; cu cea rece, e ceva mai greu, locatarii fiind totusi nevoiti sa care apa de la cismele.

Cei de la primarie sint oamenii catre care se indreapta toate injuriile locuitorilor din Schela pentru ca, dupa parerea lor, acestia nu au grija de sufletele lor. „Nu a mai dat pe aici nici primar, nici viceprimar, de la alegeri. Cred ca la anu’ o sa mai vina, ca sa ne promita ca ne taie datoriile si poate ne dau citeva luni lumina si apa calda. In rest, Dumnezeu cu mila!“, a spus Valentina Dumitrana, de 69 de ani, care a prins si vremurile mai bune din Schela Cladovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS