10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul asigurarilor de malpraxis, rezolvat de Ministerul Sanatatii

Scandalul asigurarilor de malpraxis, rezolvat de Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii a somat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa abroge decizia prin care obliga personalul medical sa incheie asigurari de malpraxis doar cu anumite societati de asigurari, incalcind astfel Legea concurentei.

Contract liber consimtit: faci ca noi sau poti sa pleci

Ministerul Sanatatii incearca sa puna capat scandalului izbucnit in lumea medicala in momentul in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a dispus ca medicii si asistentii sa incheie asigurari de malpraxis doar cu anumite societati de profil.

Prin Decizia nr.139 din 11 martie 2003, presedintele CNAS, Eugeniu Turlea, a impus furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice sa incheie polite de asigurare de raspundere civila profesionala doar cu anumite societati de profil. Motivul invocat de CNAS pentru o asemenea masura: doar patru societati de asigurare-reasigurare au fost – dupa criterii necunoscute personalului medical – „acreditate“. Apoi, ca sa nu miste in front nici un cadru medical, conducerea CNAS a stipulat in amintita decizie: „Casele de asigurari de sanatate vor incheia contracte numai cu furnizorii de servicii medicale si farmaceutice care fac dovada incheierii politelor de asigurare in conditiile prezentei decizii“. Mai precis, medicii de familie si personalul medical cu studii medii erau trimisi la ASIROM, medicii specialisti si cei din policlinici au fost trimisi la ARDAF, chirurgii si stomatologii erau repartizati la ASTRA, iar farmacistii la ALLIANZ-TIRIAC. Daca cineva si-ar fi permis sa aleaga o alta firma de asigurari – chiar si dintre cele acreditate de CNAS – decit cea la care fusese repartizat, adio contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Ca si cind n-ar fi fost de ajuns, CNAS a impus si limite minime ale sumelor pentru care se poate incheia asigurarea.

O victorie… nefinalizata

Nemultumit de imixtiunea CNAS in incheierea asigurarilor de raspundere civila (sau de malpraxis, cum mai sint numite), Colegiul Medicilor din Romania a protestat energic, sustinind in fata mai-marilor de la Ministerul Sanatatii ca o asemenea constringere este vadit ilegala. Ministerul Sanatatii a analizat sesizarea medicilor si si-a formulat punctul de vedere, somind CNAS sa abroge decizia.

Printr-o adresa din 13 iunie 2003 trimisa presedintelui CNAS, Daniela Bartos, ministrul sanatatii de atunci, mentiona fara echivoc: „Apreciem ca Decizia nr.139/2003 a CNAS este emisa fara a avea temei legal. In plus, aceasta incalca dispozitiile art.9 din Legea concurentei nr.21/1996. Pentru aceste motive, urmeaza sa luati masura abrogarii Deciziei nr.139/2003 a CNAS“.

Demersul ministerului – deocamdata nesoldat cu vreo reactie din partea CNAS – i-a bucurat in primul rind pe medici, care considera ca au repurtat o victorie in fata CNAS.

„Vreau sa aduc la cunostinta cadrelor medicale ca in Romania sint inca supuse Ministerului Sanatatii. Ca atare, medicii sa nu se lase timorati de presiunile care s-ar putea exercita asupra lor sub pretextul aplicarii unei decizii a CNAS, decizie socotita ilegala de Ministerul Sanatatii. Medicii sint totusi obligati sa incheie asigurari de raspundere civila, aidoma oricarui alt slujbas, insa cu societatile de profil pe care ei – si nu CNAS – le considera potrivite, si intr-un cuantum pe care il decid impreuna cu firmele de asigurari“, a mentionat dr. Doru Dobrescu, presedintele Colegiului Medicilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS