8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte stiri

Bunuri in valoare de 640 de milioane de lei, oprite de la comercializare

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti au oprit de la comercializare, in ultima perioada, produse indigene si din import in valoare de 640 de milioane de lei, pentru abaterile constatate. Cele mai multe nereguli depistate de inspectori au fost cele legate de informarea-etichetarea produselor si nerespectarea termenelor de garantie. S-au facut 23 de controale in orasele din judet, 17 in mediul rural si peste 70 in Drobeta Turnu Severin. „Valoarea produselor indigene si din import, care au fost supuse controalelor in aceasta perioada, este de 1,7 miliarde de lei, iar a celor din import, de 2,8 miliarde de lei. De asemenea, din cele 30 de sesizari si reclamatii primite din partea consumatorilor, 26 au fost rezolvate favorabil“, a spus Anastasia Horhoianu, inspector-sef al OJPC Mehedinti.

Batuta la singe de sotul gelos

O femeie din Slatina a ajuns ieri- dimineata la spital in stare grava din cauza unei batai sora cu moartea pri-

mite de la sotul gelos si… beat. Constantina Glont, de 36 de ani, a intrat „in atentia“ sotului chiar de la primele ore ale diminetii, cind, pe fondul consumului exagerat de alcool, acesta a luat-o la bataie aducindu-i acuze de infidelitate. Pentru a fi mai convingator, sotul gelos a pus mina pe o teava si a inceput sa-si loveasca nevasta in zona fetei si a capului. Numai interventia fetei acestora l-a mai domolit pe Constantin Glont, de 41 de ani, ca sa nu-si omoare in bataie sotia. Victima a fost transportata la Spitalul Judetean din Slatina cu leziuni grave. Dupa primele ingrijiri ale medicilor de garda de la Primiri Urgente, aceasta a fost transportata apoi la Spitalul Floreasca din Capitala. Sotul gelos a fugit de la fata locului, dar politistii l-au gasit la numai o ora de la comiterea faptei in curtea tatalui sau. El va fi cercetat sub aspectul savirsirii de tentativa de omor.

Accident cauzat de explozia unui pneu

Marin Neagoe, de 46 de ani, din Drobeta Turnu Severin, in timp ce conducea simbata autoturismul Dacia 1310, cu numarul de inmatriculare MH-02-TCC, intre localitatile Simian si Hinova, a pierdut controlul asupra volanului, din cauza exploziei unui pneu, iar masina a parasit partea carosabila si s-a oprit pe malul Dunarii. Din cauza impactului, soferul si Popa Constantin, de 63 de ani, pasager, au ramas blocati in autoturism, pentru scoaterea lor dintre fiarele contorsionate fiind necesara interventia echipajului de descarcerare al Grupului de pompieri „Drobeta“. Victimele au fost transportate la Spitalul Judetean Mehedinti, pentru acordarea de ingrijiri medicale, fiind acum in afara oricarui pericol.

Patru sate din Mehedinti au ramas fara curent electric din cauza furtunii

Locuitorii satelor Dumbrava, Bicles, Giura si Selesnita, din judetul Mehedinti, au ramas, timp de 12 ore, fara curent electric din cauza furtunii din noaptea de vineri spre simbata. Vintul a afectat linia de 20 kV, care alimenta zona, pentru remedierea defectiunii fiind nevoie de interventia echipelor de specialisti ai societatii ELECTRICA Mehedinti. Furtuna a afectat si citeva case din Drobeta Turnu Severin, carora le-au fost smulse tiglele de pe acoperis.

Un excavator a luat foc pe bulevardul Tudor Vladimirescu din Severin

Un excavator a fost cuprins de flacari, simbata, pe bulevardul Tudor Vladimirescu, una din cele mai circulate artere din Drobeta Turnu Severin. La sosirea pompierilor de la Grupul „Drobeta“, focul cuprinsese capota excavatorului, care era din fibra de sticla. Soferul a reusit sa coboare din cabina si a incercat in zadar sa stinga incendiul. In numai cinci minute, focul a fost stins de pompieri, pagubele provocate utilajului ce apartinea SC COMPANY SRL ajungind la citeva milioane de lei. Cauza a constituit-o un scurtcircuit, care a aprins fibra de sticla.

Scoala nr. 13 are ghinion de bani pentru reparatii

Municipalitatea craioveana nu are bani la buget pentru reparatiile necesare la imobilul in care functioneaza Scoala generala nr.13. Fara nici o investitie majora in ultimii ani, cladirea institutiei a inceput sa se degradeze. Municipalitatea isi recunoaste culpa ca nu a facut nimic in acest sens, insa spune ca in aceeasi masura si etnia roma este de vina, deoarece elevii de aici sint in majoritate romi. „Cind era condusa de domnul inspector Busoi (inspectorul general al ISJ Dolj – n.r.), scoala era bine cotata la nivel de municipiu. La vremea respectiva, 70-75% din elevi erau romi. Acum este in totalitate a lor. Pentru aceasta scoala nu a facut nimeni nimic, nici primaria, si nici etnia“, a recunoscut primarul Vasile Bulucea. In consecinta, municipalitatea cauta solutii. Una dintre ele ar putea fi solicitarea de fonduri PHARE.

Maistrii-instructori nu pot participa la concursul unic de competenta

Conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului a transmis recent o adresa inspectoratelor scolare din toata tara, in care precizeaza ca absolventii invatamintului superior din domeniul / profilul tehnic, silvic, economic si agricol nu pot face optiuni pentru posturile / catedrele vacante rezervate de maistrii instructori. De asemenea, maistrii – instructori pentru instruire/pregatire practica nu vor participa la concursul unic de competenta din 16-17 iulie 2003, se mai arata in aceeasi adresa. Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Monalisa Galetenu – presedintele comisiei de mobilitate a personalului didactic, explica situatia din Dolj: „Catedrele constituite din instruire practica de la grupurile scolare tehnologice si cele de la scolile de arte si meserii nu au fost scoase la concursul de competenta din 16 iulie, insa orele de instruire practica vor fi ocupate – la inceputul anului scolar 2003-2004 – cu personal didactic calificat prin concurs specific la nivelul inspectoratului“.

Fotografia are „lipici“ la tinerii craioveni

26 de proaspat absolventi ai cursului de tehnica si arta fotografica, organizat de Fotoclubul „Mihai-Dan Calinescu“ din Craiova, si-au expus lucrarile vineri, la Casa Armatei, intr-o expozitie primita cu entuziasm si ingaduinta de catre publicul larg, la ora inaugurarii. „La inceputul cursului am avut 26 de inscrisi, iar la terminarea lui avem 26 de absolventi. Este prima data cind se intimpla acest lucru, dovada ca acesti copii au acordat foarte multa atentie si au pus mult suflet in a-si insusi arta fotografiei. Lucrarile expuse de ei vin sa sprijine aceasta afirmatie“, a spus col. (r) Mircea Anghel, „mentorul“ celor 26 de invatacei. Absolventii si-au primit diplomele in aplauzele celor prezenti (amatori de fotografie, dar si parinti si prieteni), trei dintre ei devenind si posesorii ecusoanelor de membri ai fotoclubului. Un moment deosebit a fost inminarea diplomelor de membri ai Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania pentru sase tineri, absolventi mai vechi ai cursurilor organizate de Fotoclubul „Mihai-Dan Calinescu“, care s-au remarcat in expozitiile de gen din tara. Expozitia incepatorilor in ale fotografiei artistice contine 280 de lucrari si poate fi vizitata pe tot parcursul acestei saptamini.

Serviciul National de Evaluare si Examinare a dat raspunsuri gresite la Geografie, Psihologie si Engleza

In urma sustinerii probelor scrise tip grila la Geografie, Psihologie si Engleza, in Dolj candidatii au sesizat comisia judeteana de bacalaureat ca unul din raspunsurile punctate de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE), ca fiind cel corect, in realitate este fals. Ei au venit cu manualele si au demonstrat ca au dreptate. La rindul ei, comisia judeteana de bacalaureat a sesizat SNEE, care si-a recunoscut vinovatia. In aceste conditii, Comisia nationala a examenului de bacalaureat a dispus recorectarea lucrarilor tip grila, in toata tara, tinindu-se seama de raspunsul corect. Dupa recorectare, candidatii au primit in plus 10 sau 20 de sutimi, dupa caz, nici unul dintre acestia nefiind depunctat. Procentul de promovare se va ridica insa destul de putin. Luni, 7 iulie, se vor afisa listele cu rezultatele, la toate cele 19 centre de examen, dupa care se vor inregistra contestatiile. Experimentul cu grila la bacalaureat al fostului ministru Ecaterina Andronescu s-a dovedit a fi ineficient, intrucit nu a reflectat cunostintele asimilate de absolventii de liceu. Un analfabet care semneaza cu degetul poate completa la intimplare grilele si exista probabilitatea sa promoveze examenul de bacalaureat, fara sa faca proba veritatii pe ciorna, pentru a vedea ca are ceva in comun cu limba romana, matematica etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS