10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa potabila este un lux

Apa potabila este un lux

La sapte ani de cind Gorjul a ajuns celebru in intreaga lume dupa ce la Rovinari mai multi copii au murit doar pentru ca au baut apa de la robinet, problemele de alimentare cu apa ale judetului sint departe de a fi rezolvate. Retele subdimensionate si neautorizate sanitar, deci apa insuficienta si necorespunzatoare din punct de vedere calitativ – acestea sint coordonatele apei pe care-o beau gorjenii.

Mii de mineri au ramas saptamina trecuta fara apa potabila, intr-o zi de lucru la temperaturi de 40 de grade. Incidentul a readus in actualitate problemele retelei de alimentare de la Matasari. Construita de Compania Nationala a Lignitului Oltenia, reteaua a fost initial gindita pentru a aproviziona carierele miniere. Au fost apoi racordate blocurile din Matasari, in care locuiesc 4.000 de oameni, iar de curind CNLO a permis racordarea localitatilor Ciuperceni si Godinesti. Reteaua nu este insa capabila sa faca fata atitor consumatori.

Locuitorii din Matasari primesc apa doar patru ore pe zi. „Distributia intermitenta si debitul redus al apei potabile sint foarte periculoase pentru ca sint antrenate depunerile de pe conducte, care ajung la robinetele oamenilor. Pentru ca apa sa fie cit mai buna de baut, pe conducte trebuie sa fie o anumita presiune“, a declarat Doina Alaman, medic in cadrul Directiei de Sanatate Publica.

La Tirgu Carbunesti, rau-platnicii nu vor mai primi apa

Nici in celelalte localitati din judet lucrurile nu stau mai bine. Tot dupa program primesc apa si locuitorii din Tirgu Carbunesti si Turceni. Administratiile locale se pling, la rindul lor, ca de vina pentru apa furnizata dupa program sint si consumatorii care nu-si achita facturile.

La Tirgu Carbunesti, o singura asociatie de proprietari are restante de un miliard de lei. Incepind cu 15 iulie, primarul ameninta cu sistarea apei pe toti cei care nu platesc ce consuma. „In orasul nostru, apa curge zece ore pe zi. Ar putea curge mai mult sau toata ziua daca ar fi platita. Am demarat o campanie de instalare de contoare individuale, iar cine nu plateste nu va mai primi apa deloc“, a spus primarul Cristian Toader Pasti. Reteaua de alimentare din Tirgu Carbunesti nu are autorizatie sanitara. Motivul il constituie vechimea de aproape 40 de ani. Administratia a reusit sa refaca doar reteaua de distributie de la puturi catre statia de tratare . Pentru reabilitarea intregii retele ar fi nevoie de 15 miliarde de lei.

Bazinele statiei de tratare

din Tirgu Jiu, aproape goale

Desi autoritatile sustin ca in Tirgu Jiu nu sint probleme cu apa, consumatorii din partea de nord a orasului se pling ca dimineata si seara debitul este insuficient. Dupa ce au cheltuit milioane de lei sa-si instaleze centrale si boilere, oamenii constata acum ca nu le pot folosi intrucit presiunea apei este prea mica pentru ca acestea sa porneasca. Motivul, spun reprezentantii primariei, este udatul gradinilor de catre cei care locuiesc la case.

Datele detinute de DSP Gorj arata insa cu totul altceva. In bazinele statiei de tratare din Dealul Tirgului, apa este cu mult mai putina decit in urma cu citeva luni.

„Nu ajunge suficienta apa in bazine. In aceasta saptamina, nivelul apei in bazinul de 2.500 de litri a fost de 35%, in cel de 5.000 de litri, de 55%, iar in cel de 10.000 de litri, de doar 30%. In luna aprilie, aceste bazine erau umplute cu apa in proportie de 95%. Pentru ca sursa de la Vija este colmatata, principalele surse ramin Runcu si Susita si se pare ca acestea nu sint suficiente“, a precizat medicul Doina Alaman.

Reteaua de alimentare din Tirgu Jiu nu are nici in acest an autorizatie sanitara, asa cum nu a avut niciodata. Doar laboratorul de analize fizico-chimice al statiei de tratare are autorizatie, pentru ca fara aceasta nu se pot achizitiona substantele care se introduc in apa pentru a o face potabila. Singurele retele de alimentare din Gorj autorizate sanitar sint Motru si Sadu 2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS