17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSi-au transformat propria casa in adapost pentru orfani

Si-au transformat propria casa in adapost pentru orfani

Surorile Maria si Nicolita Vladoiu au facut un gest rar intilnit printre gorjeni: si-au donat casa parinteasca pentru a fi transformata in centru de plasament de tip familial. Fapta lor le-a adus chiar blesteme din partea rudelor si a vecinilor, care au vazut cum le zboara averea din miini. Donatia a fost facuta toamna trecuta Mitropoliei Olteniei, care, in colaborare cu Directia de Protectie a Drepturilor Copilului (DPDC) Gorj, a transformat casa in adapost pentru copiii saraci sau orfani. Primii micuti s-au mutat ieri in noua lor casa.

Primul centru de plasament de tip familial a fost inaugurat la Schela-Gorj si va gazdui noua copii din centrele de plasament existente in judet. Primii trei locatari s-au si mutat in Centrul „Aripi de Serafimi“. Florentin, George si Adriana sint trei frati care vor locui ca intr-o familie in casa de la Schela. Acestora li se vor alatura sase micuti adusi din casele de copii.

Asezamintul a fost infiintat intr-o casa donata de doua gorjence: Maria si Nicolita Vladoiu. Cele doua femei au mostenit casa parinteasca, dar au ajuns la concluzia ca le este suficient apartamentul pe care-l au in Tirgu Jiu. Desi casa si terenul, situate intr-un peisaj deosebit, ar fi valorat probabil sute de milioane de lei, surorile Vladoiu au decis sa doneze Bisericii mostenirea, cu specificatia sa fie folosita in scopuri caritabile.

Rasplatite cu blesteme

Dupa ce a primit donatia, Mitropolia Olteniei a incredintat imobilul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Gorj, care a facut modernizari in asa fel incit casa sa poata fi locuita de copii si de asistentii maternali care vor avea grija de ei. Acestia se vor ingriji si de gradina, iar in curind vor lua si o vaca pentru a le asigura copiilor lapte proaspat.

Pe linga casa cu curte si gradina, cele doua surori au mai donat Mitropoliei zeci de hectare de teren, vie, livezi si padure, spre disperarea rudelor si a vecinilor, care isi facusera alte planuri cu averea respectiva.

Gestul celor doua femei a fost rasplatit de oamenii din sat cu blesteme si amenintari, vecinii temindu-se ca micutii care vor locui linga ei le vor devasta casele si gradinile. Nici rudele si nici oamenii din sat, cu exceptia preotului, nu au asistat la sfintirea asezamintului de caritate.

Mitropolia va transforma livada in tabara pentru orfani

Zecile de hectare de teren care au intrat in administrarea Mitropoliei Olteniei vor fi folosite pentru a construi la Schela o tabara de vara pentru copiii orfani. Aceasta va lua fiinta chiar in livada din fata casei donate.

Reprezentantii DPDC Gorj si ai Mitropoliei au spus ca gestul celor doua femei este unic si nici un alt gorjean nu si-a anuntat intentia de a le urma exemplul.

Pina la sfirsitul anului viitor, centrele de plasament care adapostesc sute de copii trebuie sa fie inlocuite cu astfel de centre de tip familial. DPDC Gorj va trebui sa achizitioneze mai multe apartamente in Tirgu Jiu, Motru si Rovinari pentru a le transforma in camine pentru orfani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS