16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

Marijuana – retinuta la Bechet

Doi sloveni care detineau marijuana au fost retinuti luni la Punctul de Trecere a Frontierei Bechet. Politistii de frontiera au obtinut informatiile de la ofiterii CZCCOA, iar cind cei doi sloveni au incercat sa intre in Romania, au gasit asupra lor o punga de plastic in care se aflau 33 de grame de marijuana. Cei doi sloveni circulau cu o motocicleta Suzuki si intentionau sa ajunga pe malul bulgaresc al Marii Negre. Ei au fost retinuti si prezentati ieri Parchetului de pe linga Curtea Apel Craiova. Cercetarile sint continuate de lucratorii CZCCOA Craiova.

Un motoscuter s-a lovit de o Dacie

Doi tineri din Craiova care circulau pe un motoscuter au fost raniti in noaptea de luni spre marti, dupa ce s-au lovit de o Dacie. Costinel Moldovan conducea pe sens interzis un motoscuter, iar din cauza neatentiei si a ignorarii regulilor de circulatie, s-a ciocnit frontal cu o Dacie 1300 condusa regulamentar de Ionut Marinescu. In urma impactului a fost ranita grav Rodica Buzat, care se afla pe motoscuter. Tinarului i s-a intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunilor de vatamare corporala din culpa, conducere a unui motoscuter neinmatriculat si fara a avea permis.

Hot cautat de politisti

Remus Constantin, de 33 de ani, Florinel Gheorghiu, de 29 de ani, si Daniel Dumitru, de 24 de ani, toti din Drobeta Turnu Severin, sint cercetati pentru savirsirea infractiunii de furt, dupa ce au sustras, la sfirsitul saptaminii trecute, din depozitul unei societati comerciale din municipiu, mai multe baxuri de suc. Prejudiciul a fost recuperat in proportie de 80%. Remus Constantin si Florinel Gheorghiu sint cercetati in stare de libertate, in timp ce in cazul lui Daniel Dumitru, cautarile continua, deoarece acesta se sustrage urmaririi penale.

Goaie la arest

Un barbat de 52 de ani din comuna doljeana Virvoru de Jos a decedat din cauza unei cazaturi, dupa ce primise pumni si palme de la doi consateni. Aurel Popa a zabovit mai mult prin sat, in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie. Nu mult dupa miezul noptii, in fata barului SC DACODAN SRL din localitate s-a intilnit cu doi consateni – Ionel Gheorghe, de 57 de ani, si Ionel Goaie, de 48 de ani – cu care nu era tocmai prieten. Ba chiar dimpotriva, din moment ce indivizii au casunat asupra lui cu pumni. Dezechilibrindu-se din cauza loviturilor primite, Popa a cazut pe spate. S-a lovit cu capul de pamintul tare, acoperit cu pietris, si s-a ales cu leziuni grave, care i-au provocat moartea.

Ionel Gheorghe si Ionel Goaie, arestati pentru trei zile de procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, sint acuzati de lovituri cauzatoare de moarte si risca o pedeapsa cu inchisoarea de la cinci la 15 ani.

86 de gardieni publici din Mehedinti vor fi trimisi in somaj

Corpul Gardienilor Publici (CGP) Mehedinti va trimite in somaj 86 de salariati, din cauza situatiei financiare dificile in care se afla institutia. Mai multe societati comerciale au reziliat contractele de paza cu CGP Mehedinti, in timp ce in cazul altor agenti economici, datoria pentru serviciile prestate se ridica la citeva miliarde de lei. „Pentru ca nu ne-au mai dat banii, am reziliat contractele cu o parte din societatile comerciale. Din cauza acestei situatii, va trebui sa trimitem in somaj o parte dintre angajati. Vizati sint, in primul rind, cei care au avut calificative proaste si cei care au fost pedepsiti in decursul anilor“, a spus Adrian Serbanescu, seful CGP Mehedinti.

Angajatii de la UREX si-au reluat activitatea

Angajatii de la UREX Rovinari au renuntat la greva dupa sase zile de proteste. In urma discutiilor care au avut loc luni si la care au participat prefectul de Gorj, Toni Grebla, liderii Uniunii Federatiilor Sindicatelor Miniere Oltenia si sefii sindicatului de la UREX, s-a stabilit reluarea activitatii.

Doar 11 candidati romi au fost admisi pe locuri speciale la licee

Din 38 de candidati romi – solicitanti pe locuri rezervate – au promovat examenul de capacitate doar 11, cu medii cuprinse intre 5,60 si 7,85. Acestia au fost deja inscrisi de comisia judeteana de admitere pe locuri speciale la: CN „Elena Cuza“ (filologie – bilingva engleza), Grupul Scolar „Charles Laugier“ (real – stiintele naturii), CN „Nicolae Titulescu“ (real – stiintele naturii), Liceul Teoretic „H. Coanda“ (real – matematica informatica), Liceul Teoretic Amarastii de Jos (real – stiintele naturii), CN Tehnic de Arte si Meserii „Constantin Brancusi“ (profil servicii), Liceul de Arta „Marin Sorescu“ (profil artistic – vioara), Grupul Scolar CFR (profil tehnic), Grupul Scolar Transporturi Auto (profil tehnic), Grupul Scolar Melinesti (profil tehnic) si CN Economic „Gheorghe Chitu“ (profil tehnic). Lucian Cherata, inspector de specialitate in cadrul ISJ Dolj, spune ca la licee mai sint 16 locuri rezervate romilor care vor da examenul de capacitate in toamna.

O noua sansa pentru cei care nu au luat capacitatea

Elevii care nu au luat capacitatea isi pot incerca din nou sansele in cea de-a doua sesiune a acestui examen, care se va desfasura in perioada 23 – 27 august. Rezultatele finale vor fi cunoscute pe 2 septembrie. Inspectorul scolar general adjunct din Olt, Toma Pruna, a declarat ca in judet aproximativ 1.500 de elevi au picat examenul de capacitate.

A sustinut examenul de Limba romana la spital

O eleva din Drobeta Turnu Severin a sustinut proba scrisa de Limba si literatura romana a examenului de bacalaureat, la spital. Raluca Serban s-a prezentat la proba orala a examenului, iar apoi s-a imbolnavit, fiind internata la Spitalul Judetean Mehedinti. „Inspectoratul a desemnat un reprezentant care s-a deplasat la unitatea medicala, pentru ca eleva sa nu piarda aceasta proba si sa poata duce pina la bun sfirsit examenul“, a spus inspectoarea Lucia Ciorita, purtatorul de cuvint al ISJ Mehedinti.

Masuri pentru combaterea coruptiei in inspectoratele scolare

Conducerea ISJ Dolj a comunicat ieri Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), la solicitarea acestuia, masurile luate cu privire la aplicarea strategiei nationale in domeniul combaterii coruptiei la nivelul inspectoratului. Printre masurile transmise, se pot enumera: respectarea cu strictete a metodologiilor elaborate de MEC care reglementeaza organizarea si desfasurarea examenelor unice nationale (capacitate, bacalaureat, titularizare); intocmirea declaratiilor de avere de catre conducerea ISJ Dolj si de functionarii publici; descarcarea pe site-ul inspectoratului a informatiilor din declaratiile de avere; cresterea gradului de transparenta a modului de utilizare si administrare a fondurilor publice prin punerea la dispozitia oricarui cetatean interesat, spre informare, a documentelor corespunzatoare; combaterea birocratiei prin utilizarea in tot mai mare masura a tehnicii de calcul; imbunatatirea schimbului de informatii intre ISJ Dolj si celelalte institutii locale si centrale.

In comunicatul transmis ministerului de resort, conducerea inspectoratului sustine ca „datorita masurilor preventive dispuse in vederea combaterii si sanctionarii coruptiei, ISJ Dolj nu s-a confruntat cu asemenea cazuri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS