10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcurorii aresteaza doar pe trei zile

Procurorii aresteaza doar pe trei zile

O serie de modificari ale Codului de Procedura Penala, cu privire la masurile preventive si la perchezitia domiciliara, intra in vigoare incepind de astazi

Principala modificare a procedurii penale vizeaza limitarea la trei zile a duratei mandatului de arestare preventiva emis de procuror, fata de 30 de zile, cum era pina acum.

„Procurorul poate emite mandat de arestare preventiva provizorie, a carui durata nu poate depasi trei zile. Iar asta numai daca exista probe temeinice impotriva invinuitului, nu doar indicii. In intervalul celor trei zile de arest provizoriu – in care vor fi incluse si cele 24 de ore de retinere, dispuse de procuror sau de politist – procurorul va trebui sa prezinte dosarul judecatorului, pentru controlul legalitatii mandatului. In acelasi termen de trei zile, judecatorul va trebui sa se pronunte si, daca este cazul, sa prelungeasca mandatul de arestare preventiva“, a mentionat procurorul Robert Kelemen, purtatorul de cuvint al Parchetului Tribunalului Dolj.

Cei care au savirsit infractiuni pot fi arestati provizoriu de procuror fie ca invinuiti, caz in care instanta va putea dispune cel mult zece zile de arest preventiv, fie ca inculpati, caz in care se pune in miscare si actiunea penala, iar instanta, atunci cind se pronunta asupra masurii arestarii, poate prelungi mandatul in limita a 30 de zile.

O alta modificare a procedurii penale vizeaza perchezitia domiciliara. „Regula este ca mandatul de perchezitie nu va mai fi emis de procuror, ci de judecator, la propunerea motivata a procurorului. In mod exceptional, procurorul poate dispune si el, prin mandat motivat, perchezitia domiciliara, dar numai in cazul unor infractiuni flagrante sau in alte situatii de stricta urgenta“, a mentionat procurorul Robert Kelemen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS