10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNavalistii orsoveni au lansat un vas prototip

Navalistii orsoveni au lansat un vas prototip

Fatima Basel are o capacitate de 3.800 de tone si o lungime de 125 de metri

Santierul naval Orsova a lansat o nava prototip, prima dintr-o serie de trei vase de acest tip, care vor fi construite in perioada urmatoare.

Fatima Basel a fost realizata pentru un partener elvetian si este echipata cu doua motoare Caterpillar, are o capacitate de 3.800 de tone si o lungime de 125 metri. Vasul este destinat transportului de marfuri generale, chimice si combustibili, in zona Rotterdam-Basel-Regensburg.

Potrivit directorului general al Santierului naval Orsova, Constantin Badoiu, inca din primul trimestru al anului, santierul a reusit sa contracteze intreaga capacitate de productie pentru anul viitor. Navele sint destinate in exclusivitate exportului, principalii parteneri fiind din Belgia, Olanda si Germania.

Concurenta pe piata constructiei de nave vine din Europa

Tot mai multe santiere navale din Europa practica insa preturi foarte mici pentru constructia vaselor, pentru a patrunde pe piata.

„Concurenta care exista in zona noastra este reala. Sint capacitati nefolosite si de aceea santierele navale din Serbia-Muntenegru, Ucraina, Rusia si China practica preturi foarte mici. Noi am construit pina acum 120 de nave si putem spune ca beneficiarii nostri s-au declarat multumiti“, a spus Constantin Badoiu, directorul general al Santierului naval Orsova.

Dupa primele cinci luni ale anului, unitatea economica orsoveana inregistreaza un profit net de 35,3 miliarde de lei, in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut, si cu 52% mai mare fata de prevederile bugetului de venituri si cheltuieli pentru aceasta perioada.

„Actiunile noastre la bursa au urmat un trend ascendent, ajungind de la 25.000 de lei pe actiune, la peste 42.000 de lei. Am promis actionarilor un profit de 105 miliarde de lei, care va fi depasit“, a precizat Constantin Badoiu.

Actionarii principali ai Santierului naval Orsova sint SIF Transilvania, care detine 49,9% din actiuni, si Rensen Beheer, firma olandeza care activeaza tot in domeniul constructiei si comercializarii navelor fluviale, cu 16,6%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS