21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDISTRIGAZ- intre populatia paupera si forurile europene

DISTRIGAZ- intre populatia paupera si forurile europene

O batrina din Craiova, Elena Catana, de 72 de ani, domiciliata pe strada Nicolcescu nr.11, ne-a sesizat in legatura cu faptul ca miercuri dupa-amiaza o echipa de la DISTRIGAZ i-a intrerupt furnizarea gazelor pentru o datorie de 1,2 milioane de lei.

„M-am trezit cu doi sau trei salariati de la Gaze care au sarit gardul, au luat ceasul, dupa care au sarit iar peste gard si au plecat. I-am rugat sa astepte ca mai aveam in casa 600 de mii de lei, dar s-au urcat in masina si s-au dus“.

Directorul DISTRIGAZ SUD, Petre Ciocanescu, a precizat: „Saritul gardului nu este o metoda eleganta, dar am obosit sa gindim cu sufletul! Asa se intimpla in majoritatea cazurilor de consumatori individuali care au restante. De regula nu deschid portile oamenilor nostri, iar unii mai lasa si ciinii liberi prin curti“.

Totodata, ni s-a explicat ca nu conteaza atit de mult cuantumul datoriei, cit vechimea acesteia. Elena Catana are neachitate facturi din aprilie si mai, fara a se mai lua in calcul perioada scursa de la inceputul lunii iunie. In aceeasi situatie se mai afla citeva mii de familii din Craiova. Datoria totala a consumatorilor individuali pentru gaze se ridica la aproximativ 5,5 miliarde de lei inca de la 30 aprilie.

DISTRIGAZ SUD are de incasat creante de 99 de miliarde de lei, aproximativ trei milioane de dolari. Din aceasta suma, aproape 80 de miliarde de lei reprezinta datoriile Regiei Autonome de Termoficare din Craiova. In prezent, furnizorul a oprit gazele in toate centralele de acest tip, situatie care afecteaza o treime din populatia Craiovei. Asociatiile de proprietari datoreaza 800 de milioane de lei.

„In medie, consumul de gaze in Craiova este in valoare de 17 miliarde de lei lunar, din care noi primim decit doua miliarde. Stim foarte bine ca majoritatea populatiei este la limita saraciei, dar eu sint sanctionat pentru ca nu reduc creantele. Comunitatea Europeana ne cere acelasi lucru. Eu am o lista de mii de pagini cu debitorii. Unde sint datorii mai vechi de doua luni sistam gazele. Toate centralele pe gaze ale RA Termoficare le-am oprit din aprilie“, spune Petre Ciocanescu.

Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Gazele Naturale (ANRGN) a venit in ajutorul consumatorilor casnici, dindu-le acestora dreptul sa achite factura fara penalitati in primele 45 de zile, in loc de primele 15, cum era pina acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS