6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoarta Sarutului si Masa Tacerii vor fi restaurate de italieni

Poarta Sarutului si Masa Tacerii vor fi restaurate de italieni

Societatea italiana LITHOS ART SNC, cu sediul in Venetia, a fost aleasa sa continue lucrarea de restaurare la operele in piatra de la Tirgu Jiu ale lui Constantin Brancusi. Desi initial s-a specificat ca firma venetiana nu are atestatele recunoscute in Romania, comisia formata la nivelul Ministerului Culturii a decis ca italienii sint cei mai potriviti restauratori.

„Au fost doua criterii de selectie: cel profesional si cel financiar. Firma care a cistigat le-a indeplinit cel mai bine pe amindoua. Cind ma refer la criteriul financiar, ma refer la contul de care dispune firma. Nu putem sa nu tinem seama de cifra de afaceri pentru ca nu vrem sa ne trezim ca firma nu are cu ce-si termina lucrarea“, a spus Paula Olteanu, directoarea de program din cadrul Ministerului Culturii.

Ministerul ar mai putea cere bani de la Banca Mondiala

Firma venetiana a inaintat un pret de efectuare a lucrarilor de 3,2 miliarde de lei, dublu fata de doua dintre contracandidatele din Romania. Directoarea Paula Olteanu spune insa ca nu inseamna ca si contractul va fi semnat pentru aceeasi suma. Din imprumutul de 100.000 de dolari de la Banca Mondiala au mai ramas aproximativ doua miliarde de lei, bani ce ar putea fi insuficienti pentru achitarea lucrarilor facute de italieni.

„Nu putem spune prea multe deocamdata despre aspectul financiar. Vom cere un calcul la lucrarile ce vor fi facute pentru suma inaintata. In cazul in care banii se vor dovedi insuficienti, vom mai contacta Banca Mondiala“, a spus reprezentanta ministerului.

„Asteptam sa vedem

cit sint de seriosi“

Conducerea Primariei Tirgu Jiu nu a facut prea multe comentarii in ceea ce priveste cistigatorul licitatiei. „Am inteles ca este o firma cu referinte bune. Nu pot contesta pina nu vedem cit sint de seriosi si cum isi vor face treaba. Daca se vor dovedi la fel ca precedentii, atunci vom interveni“, a spus primarul Florin Circiumaru.

In ceea ce priveste data de incepere a lucrarilor, reprezentanta ministerului a declarat ca aceasta va fi probabil in jur de 1 iulie. „Nu este batuta in cuie. Inaintam acest termen cu rezervele necesare. Exista mai multe etape care trebuie parcurse pina la semnarea contractului, dupa care se trece la lucru“, a precizat directoarea Paula Olteanu.

La rindul sau, firma italiana a inaintat un ultim termen de executie de 123 de zile, ceea ce ar insemna ca operele ar putea fi restaurate pina la inceputul lunii noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS