10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSugarii abandonati - didactica pentru studenti

Sugarii abandonati – didactica pentru studenti

Numarul mare de sugari abandonati in Clinica de pediatrie din cadrul Spitalului nr. 2 Filantropia pune mari probleme conducerii si personalului medical. Pentru rezolvarea acestor cazuri, intre Clinica de pediatrie si Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) exista o strinsa colaborare. De aceea, vestea ca isi va schimba destinatia Centrul de Plasament nr.5, ca urmare a cazurilor de deces din ultimii ani in rindul bebelusilor, a ingrijorat initial directia Clinicii de pediatrie din Craiova, care se confrunta periodic cu numeroase cazuri de abandon. Toti copiii parasiti in spital ajungeau, dupa ce li se stabiliza starea sanatatii, in Centrul de Plasament nr.5.

„Unde vor ajunge acum nou-nascutii si sugarii pina intr-un an care sint abandonati de mame in spitalul nostru? Chiar in aceasta perioada avem patru copii parasiti. Ce se va intimpla cu ei?“, a spus prof. dr. Dumitru Bulucea, seful clinicii.

Toti cei patru copii abandonati, care sint momentan in spital, nu au implinit inca un an. Adriana Tenica- de sapte luni, a fost trimisa din Amarastii de Jos de catre medicul de familie, cu precizarea: „copil abandonat“, iar Anca Birnoiu, de patru luni, este deja internata de 25 de zile, fara ca parintii sa o viziteze in aceasta perioada. Celorlalti doi copii nici macar nu li se cunoaste identitatea, Gazeta de Sud relatind deja cazul fetitei abandonate pe bancheta din holul de asteptare al spitalului.

„Au bagat copilul

intr-un frigider de-al lor“

Greutatile cu care se confrunta cadrele medicale pentru a rezolva problema copiilor abandonati si pentru a justifica cheltuielile facute cu ei sint numeroase. Dovada este si cazul unui baietel de sapte luni, care a ajuns la spital in stare critica, decedind ulterior. Lipsa unui act de identitate face imposibila efectuarea necropsiei si inhumarea micutului.

„L-au adus in stare comatoasa, foarte grava. Maica-sa, Lumina Cirpaci, din Simnicul de Sus, a plecat imediat dupa ce l-a adus si nu s-a mai intors. N-am putut face nimic pentru copil. Iar acum, dupa ce a murit, cu atit mai putin. Nu i-au putut face nici macar autopsia. L-au luat cei de la spitalul de adulti si l-au bagat intr-un frigider de-al lor. Mai departe nu stiu ce o sa se intimple. Probabil, la cit era de plapind, o sa ajunga intr-un borcan, obiect de studiu pentru studenti“, spune Dumitru Bulucea.

Directorul DJPDC, Victoria Croitoru, spune insa ca nu exista motive de ingrijorare si ca sugarii vor avea in continuare parte de o atentie deosebita.

„Sugarii abandonati vor veni intr-un centru de urgenta care se va pastra in cladirea Centrului de Plasament nr.5, dupa care vor fi incredintati asistentilor maternali“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS