11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele din Mehedinti, sub aceleasi palarii

Spitalele din Mehedinti, sub aceleasi palarii

• Directorii cu delegatie au sustinut ieri concursul la Bucuresti, la solicitarea Ministerului Sanatatii si Familiei • Desi i s-a transmis ca ar fi mai bine sa nu candideze, dr. Radu Iman vrea sa ramina director la spitalul judetean

Concursul pentru ocuparea posturilor de directori, directori adjuncti si directori economici la spitalele din Mehedinti, desfasurat ieri la Bucuresti, nu va aduce nici o schimbare spectaculoasa. Aceiasi oameni care au condus si pina acum unele institutii de care depinde sanatatea a peste 400.000 de persoane se vor regasi in posturile de conducere pe care le-au ocupat si pina saptamina trecuta. Unii dintre ei au reusit, cu putinii bani alocati de la minister, dar cu mai multe fonduri extrabugetare, sa se descurce. Altii, desi s-au dovedit slabi manageri, se incapatineaza sa ramina in functie si s-au prezentat la concurs avind cel mult un contracandidat.

Printr-un ordin al Ministerului Sanatatii si Familiei, posturile de directori, directori adjuncti si directori economici ai spitalelor din Mehedinti, ocupate cu delegatie pina in prezent, au fost scoase la concurs de catre Directia Judeteana de Sanatate Publica. La evaluarea unitatilor medicale din judet, de catre comisia ministeriala trimisa de Daniela Bartos, doar unitatile medicale din Orsova si Vinju Mare au trecut cu brio. In cazul celorlalte, problemele au plecat de la datorii si nu s-au finalizat nici la situatia dezastruoasa a cladirilor care adapostesc bolnavii. La Spitalul Judetean Mehedinti, reprezentantii MSF au descoperit internari fictive, pentru ca sefii de sectii sa-si justifice numarul de paturi. Mai mult, chiar si cadrele medicale au aparut ca figurind internate in spital. Se pare ca la acea data, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii si Familiei, Sorin Simion, ar fi transmis directorului Radu Iman sa nu se mai prezinte la concursul pentru ocuparea functiei de director al Spitalului Judetean Mehedinti.

Cite unul pentru postul de director

Recomandarea secretarului de stat nu a fost luata in calcul de directorul cu delegatie, Radu Iman. Acesta s-a prezentat ieri la concurs, avindu-l drept contracandidat pe dr. chirurg Aurelian Boruga. Tot doua persoane s-au prezentat la concurs si pentru ocuparea postului de director adjunct la cea mai mare unitate spitaliceasca din Mehedinti, respectiv actualul director economic cu delegatie, dr. George Moraru, si dr. Nicolae Carbunaru, in timp ce pentru postul de director financiar-contabil candideaza dr. Minodora Coltatu. La Spitalul Orasenesc Orsova, dr. Lucian Vadastreanu va ramine director general, cu atit mai mult cu cit sistemul sau managerial a fost apreciat de fiecare data de superiori, dar si de pacienti. La Strehaia, pentru ocuparea prin concurs a postului de director, in Capitala s-a deplasat ieri actualul director, Gavrilita Arcadie, contestat de o parte din cadrele medicale, dar care nu are un contracandidat. Daca pentru conducerea Spitalului Orasenesc din Baia de Arama, la concurs s-a prezentat Dorina Bratiloveanu, la Vinju Mare, nici directorul numit cu delegatie nu si-a depus candidatura.

„In acest caz, postul va ramine ocupat de acelasi director, pina cind se va scoate din nou la concurs“, a spus medic Bogdan Stolica, purtatorul de cuvint al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Mehedinti.

Bolnavii solicita externarea ca sa nu moara de foame

Situatia unitatilor medicale din Mehedinti este dezastruoasa. Bolnavii internati au ajuns sa-si ceara externarea din spital, pentru ca nu mai suporta proasta alimentatie. „Dimineata ne aduc patru biscuiti si o cana cu ceai, la prinz avem o ciorba si un pilaf de orez, pe care nu poti sa-l maninci, iar seara macaroane cu brinza sau pesmet“, a spus Otilia Apostolache, din Drobeta Turnu Severin. „Din totalul sumelor alocate pentru o luna, sintem obligati sa platim salariile, datoriile, energia electrica, minimul de medicamente si materiale sanitare si abia apoi mincarea. Conform normelor de hrana, trebuia sa alocam 1,8 miliarde de lei pentru alimente, dar noi nu am avut decit 600 de milioane de lei, adica o treime“, a spus Geoge Moraru, directorul adjunct al Spitalului Judetean Mehedinti. Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Mehedinti a acuzat directorii de spitale ca nu gestioneaza bine resursele financiare de care dispun.

„Situatia sistemului sanitar din Mehedinti este dramatica. Fondurile insuficiente nu permit finantarea asistentei medicale, dar nici managerii nu au folosit judicios fondurile alocate si astfel au crescut datoriile, de la an la an“, a spus directorul institutiei, medic Gheorghe Bunciu. Rezultatele concursului pentru ocuparea posturilor de directori vor fi cunoscute miine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS