Limba romana, simularea de adio

Autori


Dolj / Noua cerinte banale

Absolventii invatamintului gimnazial doljean au sustinut ieri, proba scrisa la Limba si literatura romana, in cele 33 de centre ale examenului de capacitate organizate de comisia judeteana. S-a extras varianta nr. 3 de subiect, unic la nivel national, poate cu cele mai usoare cerinte. Aproape toti candidatii interpelati dupa sustinerea probei au spus ca „subiectele au fost mult mai usoare decit cele de la simulare“.

Prima parte continea cinci cerinte despre intelegerea unui text poetic de Ion Pillat („La culesul de vie“) si noua cerinte banale de gramatica. Partea a doua a constat in redactarea unei cereri de inscriere la cercul de ziaristica de la Clubul Copiilor, iar cea de-a treia parte a tinut de… surprize: „Scrie o compunere de una-doua pagini, in care sa caracterizezi un personaj dintr-un roman, pe baza fragmentelor studiate in scoala“. Toti candidatii au avut aceeasi sansa. Romanul preferat. Majoritatea au ales personajul principal din „Baltagul“ de Mihail Sadoveanu. Emotiile cele mai mari, ca de obicei, le-au avut parintii si bunicii. Presedintele comisiei judetene a examenului de capacitate, Florea Gaina – inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, a spus ca nu au fost incidente.

Mehedinti / „Cred ca putea oricine sa rezolve subiectele“

Din cei peste 3.542 de candidati care ar fi trebuit sa sustina prima proba a examenului de capacitate in Mehedinti, ieri s-au prezentat numai 3.516, pentru ca restul au ramas corigenti.


„Pentru ca elevii din seriile anterioare, care urma sa dea pentru a treia oara examenul de capacitate, ar fi trebuit sa plateasca 690.000 de lei, multi au renuntat“, a spus Stelian Petrescu, inspector general adjunct al ISJ Mehedinti. In cele 16 centre de examen, elevii au putut intra pina la ora 8.50, pe baza legitimatiilor de capacitate. Peste 30 de jandarmi au asigurat ordinea in perimetrul institutiilor de invatamint.

Parintii au avut cele mai mari emotii. „Daca am putea sa aflam ce subiecte s-au dat, ne-am putea da seama daca au facut bine sau nu, pentru ca stim ce au invatat mai bine. Este primul examen important din viata fiului meu si sint alaturi de el“, a spus Rodica Mavrodin, din Drobeta Turnu Severin. Elevii spun ca subiectele au fost mai usoare ca in ceilalti ani. „Cred ca o sa iau nota 9 la romana, desi as fi vrut mai mult. Nu stiu cum vor aprecia domnii profesori, dar voi vedea cind se afiseaza rezultatele. Nu am avut emotii prea mari. A fost destul de simplu, cred ca putea oricine sa rezolve subiectele“, a spus Mihaela Streinu, absolventa a Scolii Generale nr.14 din Drobeta Turnu Severin.

„Nu au fost situatii deosebite“

Organizatorii au facut apel la elevi si parinti sa aduca sticle cu apa. Serviciul Judetean de Ambulanta Mehedinti a avut permanent pregatita o autospeciala, pentru interventia de urgenta. „Examenul s-a desfasurat in conditii bune. Am pus un anunt la intrarea in fiecare centru de examen in care am transcris prevederea articolului 34 din regulament, privind sanctiunile in caz de frauda. Nu am avut raportari de situatii deosebite pina la incheierea primei probe. Baremele au fost multiplicate si afisate la fiecare centru. Avem 16 comisii de corectare, cu cite un profesor de liceu si unul de gimnaziu. Fiecare candidat va avea de corectat aproximativ 100 de lucrari si am organizat doua centre de evaluare la Liceul «Decebal» si Liceul Pedagogic“.

Urmatoarea proba se va desfasura pe 18 iunie, la matematica, iar pe 19 iunie la istorie sau geografie. Rezultatele vor fi afisate pe 21 iunie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 17 iunie 2003

Actualitate

» Sugarii abandonati – didactica pentru studenti
» Familia Mischie demisioneaza de patru ori
» „Sint secretari de primarii slabi, pe care nu-i putem acoperi“
» Baia comunala din Craiova s-a inchis
» Cadrele medicale viseaza la al treisprezecelea salariu
» Doi consilieri locali incompatibili au intors spatele politicii
» CJAS Mehedinti reduce numarul posturilor de conducere
» Directorul demisionar din CNLO a revenit in functie
» Tabara Tismana – intepata de piratii turismului
» Peste si prostituata, pescuiti la Portile de Fier
» Peste 500 de gorjeni detin ilegal arme
» Spitalele din Mehedinti, sub aceleasi palarii
» Limba romana, simularea de adio
» Securistii din FNI, agenti electorali pentru Emil
» Societatea AQUATERM – data in judecata de furnizorul de gaze
» Angajatii de la ARPO Strehaia, in strada

Local

» „Dezbracarea, ca va-mpusc!“
» Mihai Eminescu, blasfemiat pe un panou publicitar din Craiova
» Consumatorii de droguri sint copii de bani gata
» Teroare ciobaneasca
» La 67 de ani a sarit de pe bloc
» Moldovean mort, lasat la plaja de politistii olteni

Dolj

» Un copil a fost accidentat mortal la Melinesti

Gorj

» Consumatorii de droguri sint copii de bani gata
» Mii de gorjeni somati sa-si zugraveasca blocurile

Sport

» Zeno Bundea recunoaste ca venirea la Universitatea a fost alegerea perfecta
» Alb-albastrii se reunesc astazi
» „Vorbesc cu Gica si poate se razgindeste!“
» Chimia si Castranova joaca finala
» Echipajul Eduard Stan / Dragos Tiugan a cistigat Raliul Banatului
» Universitatea il vrea pe Silvian Cristescu!
» Sorin Cirtu striga catalogul
» Probleme delicate la Extensiv
» „As vrea sa ma duc la Real Madrid!“
» UFC Electro vrea sa joace in Divizia B
» Gica Popescu renunta la „GP“ Calafat
» Lecce ar fi vrut sa cumpere scoala „Baciului“
» Senaco Novaci contesta depunctarea la Comisia de Apel
» Finalistele nu au fost inca stabilite

Opinii

» CONTRAOFENSIVA

Top