7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVictime ale caniculei in Gorj

Victime ale caniculei in Gorj

Numarul accidentelor vasculare s-a dublat si zilnic se inregistreaza cel putin un infarct

Oameni care lesina pe strada, cardiaci care ajung la Urgente si foarte multe cazuri de atacuri cerebrale – acestea sint efectele caniculei in Gorj. Medicii avertizeaza ca temperaturile vor mai creste si, chiar daca pare incredibil, se poate muri din cauza caldurii.

Temperaturile de aproape 35 de grade Celsius inregistrate in aceasta saptamina in Gorj au facut multe victime, spitalele fiind luate cu asalt. In fiecare zi, la Sectia de cardiologie a Spitalului din Tirgu Jiu se inregistreaza cel putin un pacient cu infarct. „Sint zile in care avem si cite doua-trei cazuri de acest fel. Pe linga acestea, sint si pacienti cu afectiuni mai usoare, cauzate tot de caldura. Sintem mult mai selectivi cu internarile, in spital raminind doar cei cu afectiuni grave“, a spus Carasel Rodica, sefa Sectiei de cardiologie.

La Sectia de neurologie, situatia este mult mai grava. 40 din cele 70 de paturi ale sectiei sint ocupate de persoane care au suferit accidente vasculare. Seful sectiei, medicul Ioan Dogariu, spune ca numarul accidentelor vasculare s-a dublat, iar multe dintre acestea sint forme grave cu hemoragii sau paralizii: „Cei mai afectati sint hipertensivii, cei care nu se protejeaza si muncesc in soare.

Dupa cum anunta meteorologii, temperaturile se vor mentine la fel de ridicate, asa ca acesta este numai inceputul“.

Criza de singe la Centrul de Transfuzii

La Centrul de Transfuzii din Tirgu Jiu se inregistreaza o scadere drastica a numarului de donatori. Din cele 20 de persoane care ar trebui sa se prezinte la centru pentru a asigura o cantitate minima de singe, in ultimele zile au venit doar zece.

La toate grupele sanguine, rezervele sint minime, centrul confruntindu-se cu o criza la AB pozitiv. Spitalele au fost nevoite sa apeleze la centrele din judetele vecine pentru urgente. Reprezentantii Centrului de Transfuzii spun ca, din cauza caniculei, recoltarea singelui se face numai la prima ora a programului, pentru ca sanatatea donatorilor sa nu fie afectata. Serviciul de Ambulanta Gorj primeste aproape 150 de solicitari pe zi. Salvarea intervine zilnic la citeva cazuri de lesin, la care se adauga accidentele vasculare si cardiopatiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS