22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvaziune de 40 de miliarde de lei in Olt

Evaziune de 40 de miliarde de lei in Olt

Sistemul taxelor si impozitelor din Romania se pare ca i-a transformat pe agentii economici in adevarati maestri ai ingineriilor financiare. Bani care ar fi trebuit sa ajunga la bugetul statului dispar ca si cind nici nu ar fi existat. Garda Financiara Olt a descoperit de la inceputul anului o evaziune de aproape 40 de miliarde de lei.

Contrabanda cu alcool, tigari si cafea – o afacere de miliarde

Cele mai multe amenzi au fost aplicate de comisarii financiari olteni agentilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei, depozitarii, transportului si comercializarii de alcool si bauturi alcoolice, dar si de tigari, cafea si chiar produse petroliere.

Comisarul sef al Garzii Financiare Olt, Damian Tanasescu, a spus ca 23 din cele 101 societati comerciale de profil controlate incalcau legea. Administratorii firmelor in cauza au primit amenzi in valoare de 1,7 miliarde de lei. De asemenea, in sapte cazuri s-a dispus confiscarea a aproape 234 de milioane de lei.

Nici verificarea documentelor financiar-contabile ale firmelor oltene nu s-a soldat cu rezultate mai bune: din 404 societati controlate, peste jumatate au fost sanctionate cu 227 de amenzi reprezentind circa 1,7 miliarde de lei si au fost confiscate 91 de milioane de lei.

In aceste cazuri, comisarii au identificat o evaziune fiscala de 2,6 miliarde de lei provenind din diferente de impozite si taxe neplatite statului. In trafic s-au constatat 18 cazuri de incalcari ale legii, transportatorii implicati fiind amendati cu 62 de milioane de lei. Dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, obligatorie pentru agentii economici, continua sa ii lase indiferenti pe cei care ar trebui sa se conformeze. Din acest motiv, 46 de patroni au fost amendati cu 612 milioane de lei.

Cum sa faci bani

din piatra seaca

Cea mai profitabila afacere ramine insa cea privind gestionarea si comerializarea deseurilor reciclabile, in principal feroase si neferoase.

„Din cei 25 de agenti economici controlati am depistat ilegalitati in 19 cazuri. Am aplicat 14 amenzi, care au insumat aproape 220 de milioane de lei, iar in 12 cazuri am confiscat 17,5 miliarde de lei. Cel mai grav este faptul ca afaceristii respectivi aveau de achitat statului diferente de impozite si taxe de 14 miliarde de lei. In aceste conditii, am dispus deja virarea la buget a sumei in cauza“, a spus Damian Tanasescu.

Comisarii financiari din Olt au controlat pina in prezent 1.078 de agenti economici si s-a costatat ca 401 dintre acestia au incalcat legile financiar-fiscale. Pentru abaterile in cauza au fost aplicate 455 de amenzi contraventionale in valoare de 4,4 miliarde de lei, s-au confiscat marfuri si bani in suma de 17,8 miliarde de lei si s-au atras la buget alte 17,1 miliarde de lei din diferentele de impozite si taxe neplatite la timp de firmele in cauza. Organele de control ale Garzii Financiare Olt au descoperit o evaziune fiscala de 39,5 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS