21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai multe banci din Gorj au fost amendate

Mai multe banci din Gorj au fost amendate

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj a amendat mai multe banci pentru ca au refuzat sa dispuna popriri pe conturile mai multor agenti economici din judet. Cu toate ca datoriile societatilor respective se ridica la mii de miliarde de lei si popririle erau practic nesemnificative in raport cu debitele, mai multe sucursale ale BCR au refuzat colaborarea cu DGFP.

Saptamina trecuta, inspectorii Directiei de Finante au aplicat sechestre in valoare de un miliard de lei pe mai multe autoturisme si autovehicule ale SC GRIMEX Tirgu Jiu.

Societatea executa reparatii in domeniul minier si are datorii la bugetul de stat de peste 200 de miliarde de lei. MAGATRANS Bilteni are sub sechestru o cladire, iar ROBUR Tirgu Jiu are aplicate sechestre pe autovehicule si cladiri, in valoare de 2,7 miliarde de lei. Datoria la bugetul de stat a SC ROBUR este de 16 miliarde de lei.

Firma cu cele mai mari datorii la buget este insa Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO), cu peste 4.000 de miliarde de lei. Pentru un debit de 156 de milioane de lei, inspectorii financiari au dispus sechestru pe autoturismul unui director din CNLO.

Bancile n-au onorat popririle

O alta modalitate de recuperare a debitelor marilor datornici este executarea prin poprire.

„Problema care se pune este cooperarea cu bancile, care trebuie sa realizeze aceasta executare silita. In ultima luna am amendat BCR Novaci cu 50 de milioane de lei. La aceasta sucursala avea cont deschis Exploatarea Miniera Berbesti. BCR Motru a fost, de asemenea, amendata cu 50 de milioane de lei, iar BCR Tirgu Jiu a primit o amenda de zece milioane de lei“, a spus Constantin Sarapatin, directorul adjunct al DGFP Gorj.

Pe linga datoriile pe care trebuie sa le achite la stat, societatile au obligatia sa isi depuna la DGFP bilantul anual. Din datele prezentate de Directie rezulta ca 1.143 de persoane juridice nu au depus situatii financiare pe anul 2002, dintr-un total de 7.538. Pentru ca nu a fost respectat termenul legal de depunere a situatiilor, in 553 de cazuri au fost aplicate amenzi de peste 2,5 miliarde de lei.

In urma analizei bilantului contabil, administratorii societatilor au obligatia, daca inregistreaza pierderi, sa convoace in termen de 90 de zile adunarea generala a actionarilor.

„Unii administratori sint inconstienti. Conform legii, la adunarea generala trebuie sa se hotarasca intregirea capitalului social sau dizolvarea societatii. Daca nu face acest lucru, administratorul intra sub incidenta legii si poate face pina la un an inchisoare sau poate primi o amenda intre 250.000 si 15 milioane de lei. Sigur ca la CNLO nu se poate pune aceasta problema. Situatia e diferita, fiind vorba de blocajul financiar. Ei au de recuperat datorii de la TERMOELECTRICA“, a mai spus directorul adjunct Sarapatin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS