3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii mehedinteni vor sustine examenul de capacitate

Elevii mehedinteni vor sustine examenul de capacitate

Absolventii claselor a VIII-a vor sustine saptamina viitoare examenul de capacitate. Fata de anul precedent, in desfasurarea examenului au intervenit o serie de elemente noi.

„Acestea privesc structura testelor la limba si literatura romana, matematica, istorie si geografie, elevii avind la dispozitie o programa simplificata. O alta noutate o reprezinta elementele de siguranta care au fost introduse, pentru ca obiectivitatea sa fie mai mare si sa nu existe fraude. Legitimatiile de capacitate sint introduse pentru eliminarea eventualelor tentative de inlocuire a candidatilor“, a spus Stelian Petrescu, inspector general adjunct al ISJ Mehedinti. Legitimatiile vor avea aplicata fotografia candidatului, vor fi semnate de directorii unitatilor scolare si vor fi validate de presedintii comisiilor centrelor de examen, accesul elevilor in salile de examen facindu-se pe baza acestor legitimatii si a actelor de identitate.

Datele examenului de capacitate vor fi trecute pe dischete

Potrivit lui Stelian Petrescu, o alta noutate in desfasurarea examenului de capacitate o reprezinta tragerea la sorti a presedintilor centrelor de examen si a presedintilor centrelor de evaluare:

„Avem 16 centre de examen, cu cinci mai putine fata de anul trecut. Datele nu se mai completeaza decit pe dischete. Vom avea doua centre de evaluare, respectiv la Liceul Decebal si Liceul Pedagogic“.

Candidatii care nu au legitimatie si buletin sau certificat de nastere pot participa la examen numai daca sint recunoscuti de un cadru didactic sau de doi candidati.

Inscrierile se fac pina pe 12 iunie

Absolventii invatamintului gimnazial de arta si sportiv vor sustine si o proba practica specifica domeniului studiat, obligatorie pentru promovarea examenului de capacitate.

„Atit elevilor, cit si supraveghetorilor le este interzis sa intre in salile de examen cu telefoane mobile. Potrivit regulamentului, eventualele tentative de frauda si orice alte nereguli in desfasurarea examenului trebuie comunicate presedintelui comisiei si ulterior comisiei judetene. Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, nici un elev nu mai poate intra in sala de examen. Elevii vor semna pentru confirmarea predarii si a numarului de pagini“, a precizat inspectorul Stelian Petrescu.

Eventualele contestatii se pot depune la centrul de examen, de unde se trimit la centrele zonale, unde sint sigilate, si apoi se transmit comisiei de contestatii. Daca se constata diferente mai mari de 1,5 puncte intre notele de la evaluarea initiala si nota de la contestatie, presedintele comisiei de contestatii analizeaza situatia si o transmite inspectoratului scolar de care apartine elevul.

Absolventii claselor a VIII-a trebuie sa se inscrie pina pe 12 iunie. Pe 16 iunie se va desfasura proba la limba si literatura romana, pe 18 iunie va avea loc examenul la matematica, iar pe 19 iunie, la istorie sau geografie. Rezultatele vor fi afisate pe 21 iunie. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti, participarea la concurs este gratuita numai pentru doua sesiuni, cei care se prezinta a treia oara fiind nevoiti sa achite o taxa. Anul trecut, taxa a fost de 500.000 de lei, dar a fost stabilita la 690.000 de lei pentru acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS